Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че пикът на инфлацията в еврозоната се очаква да бъде достигнат през първата половина на 2023 година.

"Общата инфлация, която скочи до рекордните 10,7% през октомври, може да достигне своя връх през "първото полугодие" на 2023 г.", посочи той, предупреждавайки, че може да отнеме две до три години, за да се върне инфлацията обратно към целевото ниво на ЕЦБ от 2%.

Въздействието на енергийната криза върху общия ръст на цените "ще изчезне вероятно от следващата пролет", посочва пред изданието The Irish Times Франсоа дьо Гало, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Той също така призова за продължаване на повишаването на основните лихви, докато стане очевидно, че инфлацията е достигнала "връх", но отказа да прогнозира какви ще са целевите нива на основните лихви.

Бързото повишаване на основните лихви обаче постави ЕЦБ близо до така наречената "неутрална лихва", неопределена граница - според оценки, между 1,5% и 2% - при която Централната банка нито стимулира, нито забавя икономическия растеж в еврозоната.

"Не сме далеч от неутралното лихвени ниво, отвъд което темпото ни на вдигане на основните лихви може да бъде по-гъвкаво и вероятно по-бавно, добави централният банкер.

"Нашата цел не е да предизвикаме рецесия, а да укротим инфлацията", подчерта Вилероа дьо Гало, визирайки агресивната политика на ЕЦБ на повишаване на лихвите.

"Европейската централна банка не трябва да спира да повишава лихвите, докато основната инфлация не достигне ясен връх. Но може да забави темпото на повишения, след като лихвите достигнат ниво, което започне да ограничава растежа, казва шефът на централната банка на Франция пред Irish Times.

Само в рамките на последните три месеца ЕЦБ увеличи основните лихви с общо 200 базисни пункта (2 процентни пункта), което е най-бързият темп на повишения в историята. Пазарите очаквания са, оснвоните лихви да достигнат връх от около 3% през следващата година, което предполага, че предстоят още повишения, за да се укроти бързата и широкообхватна инфлация.

ЕЦБ с ново агресивно повишение на основната лихва - със 75 базисни пункта

ЕЦБ с ново агресивно повишение на лихвите - до нивата от кризисната 2009-а

Лихвите в еврозоната достигнаха най-високи нива от 2009 година насам