Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви днес, че е повишила трите си основни лихвени проценти със 75 базисни пункта, което беше очаквано от финансовите пазари.

Това е второ поредно агресивно увеличение на лихвите със 0,75 процентни пункта, с което лихвите в еврозоната достигнаха най-високи нива от 2009 г. насам. Същевременно ЕЦБ потвърди, че затягането на паричната и лихвена политика ще продължи, докато инфлацията в еврозоната не достигне целевото ниво от 2%, съобщи БНР.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение, бяха повишени съответно до 2%, до 2,25% и до 1,50%, като решението влиза в сила от 2-ри ноември.

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Институцията преразгледа във възходяща посока прогнозата си за инфлацията и икономическия растеж за тази година

ЕЦБ посочи, че текущият темп на инфлация, който достигна в еврозоната рекордните 9,9% през миналия месец, остава "твърде висок" и ще остане висок през следващите месеци.

ЕЦБ обяви също така, че прогнозира допълнително повишение на основните лихви, като ще базира бъдещите решения за увеличения, на развитието на инфлацията и на икономиката. Решенията ще се взимат от заседание на заседание.

Що се отнася до "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP), ЕЦБ ще реинвестира плащанията по главницата от ценни книжа, закупени по програмата поне до края на 2024 година.

ЕЦБ: Ипотечните кредити в еврозоната поскъпнаха значително

ЕЦБ: Ипотечните кредити в еврозоната поскъпнаха значително

Това е най-голямото нарастване на лихвите по ипотеки за година