Разходите по обслужване на ипотечни кредити в еврозоната се повишиха до най-високото си ниво от 7 години насам и притиснаха финансите на домакинствата дори преди основните лихви на ЕЦБ да започнат да се повишават.

Цената на новите заеми за покупка на жилище се е увеличила с 11 базисни пункта до 2,26% между юли и август - най-високата им стойност от август 2015 г., съобщи Европейската централна банка, цитирана от БНР.

Ипотечните лихви бележат увеличение от 96 базисни пункта от неотдавнашното дъно от 1,30%, регистрирано през септември 2021 г., като това е най-голямото годишно увеличение, откакто се събира този тип данни.

Покачването на лихвите по ипотечните кредити предшества увеличението от ЕЦБ на основните лихви с безпрецедентните 75 базисни пункта през септември - най-голямото увеличение в историята на единния паричен съюз.

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Институцията преразгледа във възходяща посока прогнозата си за инфлацията и икономическия растеж за тази година

Покачващите се лихви означават по-високи разходи за притежателите на ипотечни кредити и по-високи жилищни разходи за купувачите във време, в което потребителите са изправени пред най-високия темп на инфлация в историята, и при намаляващо реално заплащане на труда.

ЕЦБ посочва, че лихвите са се повишили при повечето ипотечни продукти. Лихвеният процент в еврозоната по кредитите за покупка на жилище с плаваща лихва и първоначален период на фиксиране на лихвата до една година, се повиши с 24 базисни пункта до 2,08%.

Ипотечните лихви с фиксиран период до пет години се повишават с 18 базисни пункта до 2,44%, а тези за период между 5 и 10 години нарастват с 10 базисни пункта, до 2,63%.

Лихвите по ипотеките в САЩ надминаха 6%, след като Фед отново вдигна основната лихва със 75 базисни пункта

Лихвите по ипотеките в САЩ надминаха 6%, след като Фед отново вдигна основната лихва със 75 базисни пункта

Това е най-високото ниво на дългосрочните ипотеки от 2008 г. насам