Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните си лихвени проценти с безпрецедентните 75 базисни пункта, като и сигнализира за по-нататъшни повишения, съобщават международни агенции. Така институцията постави на преден план борбата си с инфлацията, въпреки че икономиката на Европейския съюз се насочва към рецесия през задаващата се зима.

След днешното решение, лихвата по операциите по рефинансиране става 1,25%. Лихвеният процент по депозитите става 0,75%, а ставката по пределното кредитно улеснение - 1,5%.

Тази стъпка "ще осигури навременното връщане на инфлацията към средносрочната цел на ЕЦБ от 2%", се казва в съобщение на банката.

"През идните няколко срещи, Управителният съвет на ЕЦБ очаква да повиши допълнително основните лихви", за да намали търсенето и да смекчи риска от трайни инфлационните очаквания, посочват още от ЕЦБ.

Членовете на Изпълнителния съвет на банката, в продължение на седмици се колебаеха дали увеличението на основната лихва да е с 50 или със 75 базисни пункта.

ЕЦБ повиши лихвените проценти за първи път от десетилетие насам

ЕЦБ повиши лихвените проценти за първи път от десетилетие насам

Централната банка одобри и Инструмент за защита на трансмисионния механизъм

Същевременно ЕЦБ повиши значително и прогнозата си за инфлацията в еврозоната, до 8,1% за настоящата година.

През 2023 г. ЕЦБ очаква инфлационният темп във валутния съюз да се забави до 5,5%, а през 2024 г. - до 2,3%.

Европейската централна банка преразгледа във възходяща посока и оценката си за икономическия растеж за тази година до 3,1%, уточнява Reuters.

За следващата година обаче, ЕЦБ прогнозира икономически растеж от 0,9%, а през 2024 г. очаква ускоряване на растежа до 1,9%. През юни прогнозите сочеха съответно, 2,8% ръст за 2022 г. и по 2,1% през 2023 г. и 2024 година.

Федералният резерв на САЩ обяви най-високото повишение на лихвите от близо 30 години

Федералният резерв на САЩ обяви най-високото повишение на лихвите от близо 30 години

Този ход ще увеличи и натиска върху централните банкери по целия свят