Инфлация в Турция се ускорява за пети пореден месец през февруари до 15,6% на годишна база, предаде Daily Sabah, позовавайки се на официални данни. На месечна база потребителските цени са нараснали с 0.9% през февруари, според турския статистически институт TurkStat.

Сред най-сериозно засегнатите са цените на храните, чийто ръст е над 18% на годишна база. През последните седмици основни хранителни стоки, включително плодове, зеленчуци, яйца и др., поскъпват с около една четвърт и повече. Преди седмици президентът Ердоган заяви, че за това са виновни търговците на дребно и заговори за "строги наказания". "Няма да търпим издевателства над гражданите", заяви той тогава и се закани, че през идните месеци ще бъде въведена по-строга регулация на търговията с храни.

Цените на обзавеждането и битовите уреди нарастват с 23,7%, цената на транспорта е скочила с над 22 на сто за година. Най-незначително е поскъпването при алкохолните напитки и тютюна -с 2,87%.

Поскъпването ще достигне връх през април

Според икономическият анализатор Йозлем Шенгюл инфлацията вероятно ще се движи до над 16% през април. "Това може да накара централната банка да предприеме някои действия."

Очакванията на икономистите сочат, че инфлацията да започне да намалява постепенно след април, като според оценки, в края на годината ще е 10,9%.