В понеделник китайското застрахователно дружество Anbang Insurance Group потвърди готовността си да даде 14 милиарда долара, за да придобие веригата луксозни хотели Starwood Hotels & Resorts Worldwide, към която е и софийският „София хотел Балкан”.

Дали компанията ще успее да се пребори с конкурента си – американската Marriott International, само времето ще покаже. Едно е сигурно обаче – милиардната сделка е само част от все по-агресивната политика на мащабни придобивания в чужбина от страна на бизнеса в Китай.

Anbang увеличава офертата си за хотелската верига Starwood до $14 милиарда

Anbang увеличава офертата си за хотелската верига Starwood до $14 милиарда

Сагата продължава

В последно време местните компании „пазаруват” фирми на килограм, като се опитват по този начин да компенсират отслабналия износ и да преместят фокуса на икономиката от привличането на чуждестранни инвестиции към собствени такива.

Само от началото на годината китайски корпорации са сключили сделки за 113 милиарда долара. Това е малко под размера на всички осъществени споразумения за 2015 г., възлизащи на 121 милиарда долара.

Най-голям принос за този успех има сделката между държавната China National Chemical Corp. (ChemChina) и най-големият производител в агробизнеса Syngenta AG за 46 милиарда долара.

Китайски гигант дава $43 милиарда за най-голямата компания в агробизнеса

Китайски гигант дава $43 милиарда за най-голямата компания в агробизнеса

Сделката ще бъде рекордна в химическата индустрия за последната година

Инвазията на китайския бизнес е в унисон с плана на президента Си Цинпин за разширяване на пазарния дял на местните компании извън страната. Тя е добре дошла за инвестиционните банки, но може да се превърне в проблем за американските и европейските корпорации, които скоро ще трябва да се състезават с китайските си конкуренти.

“Дойде времето на разрастване на корпоративния Китай. Това е стимулирано от стратегията за по-сериозно инвестиране, което от своя страна да подпомогне за доведе до нарастване на средната класа в държавата”, коментира Ернан Кристерна от JPMorgans Chase & Co., цитиран от Bloomberg.

Ето и къде инвестира най-много китайският бизнес:

Снимка 226021

Източник: Bloomberg.com