В индустриалните центрове на страната безработицата е относително по-ниска от началото на криза, сочи новия доклад в инициативата на Института за пазарна икономика "265 истории за икономика". Към края на май коефициентът на безработицата в София е 4,4%, а в общини като Божурище, Челопеч и Сопот е съответно 4,5, 4,5 и 5,2%.

"Откъм абсолютния брой регистрирани безработни, очаквано, водещи са най-големите общини", пишат от ИПИ. "Към края на май от общо 295 хиляди търсещи работа на Столична община се падат 29,3 хиляди души, по 10 хиляди са във Варна и Пловдив, 7 хиляди в Бургас, почти 6 хиляди - в Русе. От обратната страна е Челопеч, с едва 29 безработни."

От института отбелязват, че ниската безработица е присъща за малките общини, в които има развита минна промишленост, като сред положителните примери са Чавдар, Лъки, Мирково.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

Но в общините, зависещи основно от туризма, ръстът на безработните е значителен. "Лидер" е банско, където през периода от края на февруари до края на май тя се е покачила с 13,1 процентни пункта до 18,6%, а в съседен Разлог - с 12,5 процентни пункта до 18,9%. Други туристически общини с високо нарастване на безработицата са Хисаря (9,1 пр.п.), Велинград и Павел Баня (6,6 пр.п.) и Сандански (6,5 пр.п.).

"Тази динамика е до голяма степен обяснима, тъй като забраните за пътуване и затварянето на заведенията практически блокираха основната дейност в тези общини и съответно прекъснаха източниците на приходи на местния бизнес", пишат от ИПИ. "Най-тежко ударената община Банско беше и в условия на тотална карантина в края на март. Част от тази динамика обаче може да се отдаде и на края на зимния туристически сезон, което също свива дейността на много хотели и ресторанти в тези общини."

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

От началото на кризата, в 28 общини се наблюдава спад на безработицата, но според института това не е невероятно положителна новина. "Повечето от тях са с ниска икономическа активност и много висока безработица преди началото на кризисния период", пишат от ИПИ. "Въпреки големия скок в абсолютно изражение, ръстът на безработицата в София е едва с 2,6 пр.п., във Варна - с 3 пр.п., в Пловдив - с 3,1 пр.п."

Пълната интерактивна карта на безработицата можете да видите тук.