Летището в испанската столица Адолфо Суарес Мадрид Барахас планира голямо разширение, което ще стане факт до 2031 г. Ако всичко върви по план то тогава ще се превърне в най-голямото летище в Европа. Инвестицията в разширяването възлиза на 2,4 милиарда евро, съобщава местното издание Madrid Secreto.

В момента летище Барахас е на пето място в Европа по въздушен трафик, регистрирайки 50,6 милиона пътници миналата година. Според изчисления това разширяване ще го направи най-голямото летище в Европа и по този начин ще надмине големите, най-натоварените летища на континента: това в Истанбул с 64,3 милиона пътници през 2022 г., лондонското Хийтроу с 61,6 милиона, Летище "Париж-Шарл дьо Гол"с 57,5 милиона и Амстердам-Шипол с 52,5 милиона пътници.

Покритият паркинг на Терминал 2 на Летище София ще бъде реновиран за 24,5 милиона лева

Покритият паркинг на Терминал 2 на Летище София ще бъде реновиран за 24,5 милиона лева

Ремонтът ще започне през 2024 г. и ще завърши за година

Разширението ще се осъществи от компания Ayesa Ingeniería и архитектурната фирма Estudio Lamela. Проектът обхваща разширяването на терминалите T4 и T4S, изграждането на производствена сграда пред терминалите T1, T2 и T3 и ремоделирането на съоръженията. С промени капацитетът на летището ще се увеличи с 28%, което след промените ще може да обслужва до 90 милиона пътуващи.

В момента летището допринася с 9,7% от брутния вътрешен продукт и 60 000 работни места за жителите на Мадрид. Вероятно разширяването ще донесе положителен ефект и за испанската икономика, но може да увеличи и въглеродните емисиите и да причини неудобства на жителите на градове в близост до летището.