Покритият паркинг на Терминал 2 на Летище София ще бъде реновиран. Иплълнител на проекта ще е ГБС-Инфраструктурно, с който СОФ Кънект подписа договор на стойност близо 24.5 милиона лева. Според оператора на най-голямото международно летище в България реализацията на проекта е от "стратегическо значение за развитието на летището". Това става ясно от съобщение на СОФ Кънект.

Покритият паркинг на Терминал 2 има четири етажа. Ремонтът ще започне през 2024 г. и ще завърши за година. Междувременно се очаква ГБС- Инфраструктурно строителство да приключи строежа на открития паркинг с капацитет над 1000 места. След приключване на двата проекта на Терминал 2 ще има общо близо 1900 паркоместа.

Заедно с открития паркинг на Терминал 2 ще бъде внедрена система за контрол на достъпа. Новата бариерна система ще е базирана на разпознаване на регистрационен номер и ще гарантира, че всеки шофьор, който възнамерява да остави или качи пътници ще има бърз достъп, без да чака на опашки.

40 милиона лева инвестиция в Терминал 2 до 2025-а година: проектантът е избран

40 милиона лева инвестиция в Терминал 2 до 2025-а година: проектантът е избран

Летище София започва реконструкцията на втория терминал

В проекта е заложено и разширяване на пътя и изграждане на нов обратен завой, който ще пренасочи трафика към съседни съоръжения, разположени извън летището.

"Радваме се, че по тази значима задача ще партнираме с лидер в строителната индустрия. Вярваме, че в средносрочен план летище София ще има обновен и функционален покрит паркинг", заявява Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект.

Комоанията СОФ Кънект пое управлението на летище София за срок от 35 години през април 2021 г. Mеридиам е основният акционер и притежава 100% от капитала в СОФ Кънект. Концесионният проект е дългосрочен план за модернизиране на летището и повишаване на неговите услуги и съоръжения.

Едни от най-големите строителни проекти на Дружеството ГБС-Инфраструктурно строителство през последните години са южната дъга на Софийски околовръстен път, три участъка на автомагистрала Струма - мостът при тунел Железница, участъкът от Сливница до Храбърско на автомагистрала Европа, новият пробив по ул. "Филип Кутев".