Българската архитектурно-инженерна компания ИПА ще проектира реконструкцията на Терминал 2 на столичното летище, обявиха от Летище София. Проектантите ще си партнират с чуждестранните дружества 1PAX - френско архитектурно бюро с международен опит в проектирането на летища.

От компанията са автори на концептуалния дизайн на терминала и с консултантите от EGIS Avia - глобален лидер в дизайна и инженеринга на летища и авиационна инфраструктура.

Договорът между страните беше подписан от изпълнителния директор на аерогарата Хесус Кабайеро и арх. Цветан Петров, който е управител на ИПА.

Снимка 612070

Източник: Летище София

Стратегията за трансформация на летище София включва пълна реконструкция на Терминал 2, който да поеме трафика от близо 70-годишния Терминал 1

В проекта са включени доставка на напълно нова система за управление на багажите, удвояване на капацитета на гишетата за регистрация за полет, пълно преустройство на зоните за проверка на ръчен багаж.

Летище София с важна стъпка към прехвърлянето на целия трафик към Терминал 2

Летище София с важна стъпка към прехвърлянето на целия трафик към Терминал 2

Нова система за обработка на багажа ще се внедрява на аерогарата

Преустроени ще бъдат и зоните за граничен контрол, ще има напълно нова безмитна търговска зона на площ от почти 2000 кв. м., революционно нова концепция за заведения за хранене, монтаж на допълнителни ръкави за качване в самолетите и редица други подобрения.

Те трябва да осигурят допълнителни удобства за пътниците и ефективността на операциите.

До 2030 година ще бъде построен и напълно новият Терминал 3, който да предложи удобство и комфорт на пътниците

ИПА е авторитетна архитектурно-инженерна компания с повече от 17-годишен опит, над 700 успешно завършени проекти и повече от 30 награди.

"При планирането и проектирането за нас ще бъдат водещи няколко важни фактора - създаването на отлично преживяване на пътниците от престоя на летището, приветлива атмосфера, комфортна среда и разбира се - безопасност. Вярваме, че обновеното летище ще предостави първокачествена и достъпна услуга за всички", коментира арх. Цветан Петров - управител на ИПА.

"Разчитаме на ИПА за проектиране на приветлива среда, в която в която да имаме доволни пътници и отзивчиви служители при спазване на всички административни процедури", заяви при подписването на договора Хесус Кабайеро, който е главен изпълнителен директор на летището.

Прeди промяната на Терминал 2: Летище София ще претърпи ИТ трансформация за 10 милиона лева

Прeди промяната на Терминал 2: Летище София ще претърпи ИТ трансформация за 10 милиона лева

Кой, как и докога може да кандидатства?