Главната информационна система на летище София ще бъде изцяло сменена в следващите месеци, обявиха от аеропорта. Глобални и български ИТ компании, могат да заявят интерес до 2 декември и да подадат оферти до 23 декември. Сумата, която ще бъде отделена за промяната на ИТ инфраструктурата на летището е в размер на 10 милиона лева.

Какво ще се промени?

Системата за управление на летищните операции - AOMS, се води "гръбнакът" на дигиталните процеси на летището. Тя обхваща дейностите от регистрация за полет, управление на полетните изходи, салоните за гости, самолетните стоянки, полетната информация и много други операции на територията на аеропорта, свързани с обслужване на пътници, самолети и багаж.

Летище София търси проектант за обновяване на Терминал 2: кога и какво ще се промени?

Летище София търси проектант за обновяване на Терминал 2: кога и какво ще се промени?

Над 140 милиона лева ще бъдат инвестирани в аеропорта до 2027 година

Новата система ще позволи значително по-ефективно управление на ресурсите и ще замести голямо количество остарели ръчни процеси, които се изпълняват в момента, казват от аеропорта.

Това е поредната голяма ИТ система, за която летището обявява международен търг като част от плана си за дигитална трансформация на стойност от около 10 милиона лева.

Дигитализацията на процесите, внедряване на нови системи, нов сайт и мобилно приложение са част от стратегията на летището, която включва цялостното обновяване на Терминал 2. Припомняме, че над 140 милиона лева трябва да бъдат инвестирани в аеропорта до 2027 година.

Миналата седмица концесионерът на летището - компанията "СОФ Кънект", обяви, че търси проектант за обновяването на втория терминал. Тръжната процедура е стартирала на 11 ноември. От концесионера заявиха пред Money.bg, че стойността на договора ще стане ясна тогава, когато бъде избран изпълнител на проекта.

Как ще се трансформира Терминал 2

Процесът по промяната на Терминал 2 предвижда увеличение на неговия капацитет, който да осигури обслужване на полетите, изпълнявани до момента от Терминал 1. Старият терминал ще запази своята автентичност на сграда с архитектурна стойност, но ще се сдобие с нова функционалност - ВИП и бизнес авиация.

Идеята е до 2028 година софийският аеропорт да стане 5-звездно регионално летище и това да стане благодарение на обновяването на Терминал 2.

Терминал 2 ще бъде основно реконструиран, като ще бъдат преместени и почти двойно увеличени гишетата за чек-ин. Заложена е и пълна подмяна на системата за управление на багаж и удвояване на лентите за пристигащ багаж.

Вътрешните линии ще бъдат преместени и така пътуващите до Варна и Бургас ще имат достъп до всички удобства на терминала. Предстои да бъдат пуснати в експлоатация близо 2000 квадратни метра напълно нови търговски площи, които са обслужвани от най-големия оператор в света - Dufry.

Ще бъде удвоен капацитетът на проверката за сигурност - от 6 на 11 пункта и ще се изградят 3 допълнителни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е и цялостен редизайн на горното ниво на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните.

15 строителни фирми се състезават за ремонта на паркинга на Летище София

15 строителни фирми се състезават за ремонта на паркинга на Летище София

Осигурено е необходимото финансиране, каза директорът на летището