Концесионерът на Летище София "СОФ Кънект" обяви, че търси проектант за обновяването на Терминал 2. Тръжната процедура е стартирала на 11 ноември, а от пресцентъра на "СОФ Кънект" съобщиха за нея в неделя,20 ноември. От концесионера заявиха пред Money.bg, че стойността на договора ще стане ясна тогава, когато бъде избран изпълнител на проекта.

Припомняме, че през юни тази година изпълнителният директор на аерогарата Хесус Кабайеро обяви, че "СОФ Кънект" ще инвестират над 140 милиона лева през първите 5 години на концесията, при първоначално предвидени €43 милиона.

Как ще се трансформира Терминал 2

Процесът по промяната на Терминал 2 предвижда увеличение на неговия капацитет, който да осигури обслужване на полетите, изпълнявани до момента от Терминал 1. Старият терминал ще запази своята автентичност на сграда с архитектурна стойност, но ще се сдобие с нова функционалност - ВИП и бизнес авиация. Идеята е до 2028 година софийският аеропорт да стане 5-звездно регионално летище и това да стане благодарение на обновяването на Терминал 2. 

Хесус Кабайеро е новият главен изпълнителен директор на "СОФ Кънект"

Хесус Кабайеро е новият главен изпълнителен директор на "СОФ Кънект"

Тиери До заменя Илияна Цанова като председател на Надзорния съвет

Терминал 2 ще бъде основно реконструиран, като ще бъдат преместени и почти двойно увеличени гишетата за чек-ин. Заложена е и пълна подмяна на системата за управление на багаж и удвояване на лентите за пристигащ багаж.

Вътрешните линии ще бъдат преместени и така пътуващите до Варна и Бургас ще имат достъп до всички удобства на терминала. Предстои да бъдат пуснати в експлоатация близо 2000 квадратни метра напълно нови търговски площи, които са обслужвани от най-големия оператор в света - Dufry.

Ще бъде удвоен капацитетът на проверката за сигурност - от 6 на 11 пункта и ще се изградят 3 допълнителни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е и цялостен редизайн на горното ниво на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните.

Стратегията за развитие на летище София се базира на 4 основни "стълба":

  1. Пътническото преживяване
  2. Ефективност и свързаната с нея финансова резултатност
  3. Грижата за околна среда чрез намаляване на собствените емисии на парникови газове с 28% до 2026 година
  4. Икономически и социален принос към икономиката на страната

Процедурата по избор на проектант

Процедурата ще протече в два етапа. В първия всички заинтересовани лица заявяват интерес за участие в търга и преминават през предварителен подбор. Участниците трябва да представят портфолио с всички проекти, които са изпълнявали, списък с проектантския състав, автобиографии на ръководителя на екипа и главните проектанти, както и референции. Също така трябва да декларират дали ще използват подизпълнител.

15 строителни фирми се състезават за ремонта на паркинга на Летище София

15 строителни фирми се състезават за ремонта на паркинга на Летище София

Осигурено е необходимото финансиране, каза директорът на летището

Срокът на първия етап вече е удължаван на два пъти - веднъж до 28 ноември, а след това и до 15 декември, става ясно от сайта на Летище София. От пресцентъра на "СОФ Кънект" заявиха, че са дали повече време, за да могат да се включат по-широк кръг от заинтересовани участници.

На кандидатите, които преминат предварителния подбор, ще бъде изпратена покана за представяне на оферта. Това е вторият етап от процедурата. Офертата трябва да включва ценово предложение и срок на офертата, както и график за изпълнение на проектантските услуги. Тогава "СОФ Кънект" ще предостави информация и за концептуалното решение на ремонта на терминала.

Според графика, процедурата трябва да завърши до 24 януари 2023 година, като тогава вече ще бъде ясен и изпълнителят. 

Бъдещият концесионер на Летище София SOF Connect обещава повече от 900 милиона лева инвестиции в страната

Бъдещият концесионер на Летище София SOF Connect обещава повече от 900 милиона лева инвестиции в страната

Сред ангажиментите на компанията са подобряване на услугите и инфраструктурата