Обемът руски втечнен природен газ (LNG), закупен от Испания през януари 2024 г., е нараснал с 36,3% в сравнение със същия период на 2023 г. Това показват данни, публикувани от испанската енергийна компания Enagas.

По нейна информация, през първия месец на 2024 г. кралството е закупило еквивалента на 8687 GWh втечнен газ от Руската федерация. Така през януари на Русия се падат 26,9% от общия обем газ, закупен от Испания. Това означава, че за периода Руската федерация заема трето място след Алжир и САЩ по отношение на обемите на доставките на това гориво за страната.

Испания поръча военни самолети на Airbus - какви и колко

Испания поръча военни самолети на Airbus - какви и колко

Сглобяването им ще се извърши в страната

Подобно е положението и за цялата 2023 г., тъй като Enagas съобщи малко по-рано, че през 2023 г. Мадрид е закупил общо 72 690 GWh руски втечнен газ, при 53 859 GWh през 2022 година. Така, според данните за 2023 г., Руската федерация е третият основен доставчик на втечнен газ за Испания.

А в тази връзка руският посланик в Мадрид Юрий Клименко коментира пред ТАСС, че Испания е станала основният вносител от ЕС на руски втечнен през 2022-2023 година.

По думите на дипломата, от икономическа гледна точка за Испания не е изгодно да разваля големия дългосрочен договор, подписан с Руската федерация. Освен това Клименко е обърнал внимание и на факта, че използвайки съществуващите мощности за съхранение и регазификация, Испания активно реекспортира част от закупения от нея газ за други европейски страни.

В Испания започват разследване на Deutsche Bank

В Испания започват разследване на най-голямата германска банка

Какви са подозренията в нарушения