Националната комисия по фондовия пазар (CNMV) на Испания обяви започването на разследване на германската банка Deutsche Bank, която е най-голямата финансова институция в Германия и една от най-големите в света.

Разследването е по подозрение за системно нарушаване на законодателството в областта на търговията с ценни книжа, уточняват от финансовия регулатор.

Според предварителните данни, Deutsche Bank е уличена за продажбата на сложни и високорискови финансови инструменти без съответната разяснителна работа с клиентите. Въпросът е, че банката не е разкрила и обяснила в детайли рисковете при работата с деривати, което застрашава с (големи) загуби работещите с тези сложни финансови инструменти.

По време на разследването регулаторът CNMV ще вземе предвид резултатите от външен одит на Deutsche Bank, потвърждаващ нарушенията, както и факта за вече инициирани съдебни производства от клиенти на банката.

В същото време от CNMV признават, че започването на разследване не означава задължително, че на най-голямата германска банка ще бъдат наложени санкции. Допуска се, че е възможно вина на Deutsche Bank по посочените подозрения в нарушения да не бъде доказана.

Deutsche Bank отчете най-високата печалба от десетилетие, но ще съкращава "старши" персонал

Най-голямата германска банка отчете най-високата печалба от десетилетие, но ще съкращава "старши" персонал

Това е 11-ото поредно тримесечие, през което банката излиза на печалба