Deutsche Bank, която е най-голямата германска банка и сред най-големите в Европа и света, отечете по-добри от очакваното печалби и солидно нарастване на приходите през първото тримесечие на годината, съобщават международни медии.

Приходите на водещата германска банка за периода на годишна база се повишиха с 5% до 7,68 млрд. евро, т.е. те са най-високите от 2013 г. насам.

По-конкретно, приходите от инвестиционното банкиране обаче спаднаха с 19% до 2,7 млрд. евро през първото тримесечие, но този спад беше компенсиран от ръст на приходите в корпоративното банкиране с 35%, и с 10% - при банкирането на дребно.

Нетната печалбата на Deutsche Bank пък се повиши с 8% на годишна база до 1,32 млрд. евро, а печалбата преди облагането с данъци нарасна с 12% спрямо същото тримесечие на 2022 г. до 1,85 млрд. евро. Печалбата на банката, отнасяща се към акционерите, нарасна с 9% и достигна 1,158 милиарда евро, при осредни очаквания на анализатори за печалба около 977 млн. евро.

Това е 11-ото поредно тримесечие, през което най-голямата банка в Германия излиза на печалба, което е най-продължителната подобна серия от поне десетилетие.

Въпреки добрите финансови резултати, от Deutsche Bank посочват, че ще има съкращения на служители, които не са в директен контакт с клиентите, като една от няколкото мерки за по-нататъшно намаляване на разходите през следващите години. Банката обяви, че ще започне да намалява с 5% "старшия персонал, който не е свързан с клиенти", през второто тримесечие.

През последните дни Deutsche Bank обяви основно обновяване на своя висш ръководен състав, вкл. лицата, които наблюдават гигантския й бизнес с търговия "на дребно" и операциите в САЩ по инвестиционното направление.

Редица анализаторите отбелязват, че банката, която се определя като една от системно важните не само в Европа, но и в света, е уязвима към забавяща се икономика, висока инфлация, войната в Украйна и регулаторни проблеми.

Възход или спад ще имат международните капиталови пазари през 2023-а, според Deutsche Bank

Възход или спад ще имат международните капиталови пазари през 2023-а, според Deutsche Bank

Признаци за възможно падане предвижда и известен финансист и инвестиционен банкер