Анализатори от Deutsche Bank прогнозират настъпване на рецесия в САЩ към средата на 2023 г., когато основните индекси на фондовите пазари ще паднат с около 25% в сравнение с нивата, малко по-високи от тези през ноември. Това се казва в анализ, публикуван от финансовия портал Investing.com.

Анализаторите също така смятат, че средната печалба на акция от индекса S&P 500 ще падне от $222 през 2022 г., на $195 през 2023 г.

В мерките си за борба с неудържимата инфлация, Фед ще продължи с рестриктивната парично-кредитна политика, и в крайна сметка може да "потопи" икономиката на страната в рецесия през следващата година.

Прогнозата на Deutsche Bank като цяло обаче не изглежда песимистична. Предвижданията на анализаторите са, че след повишаването на основните лихви от Федералният резерв на САЩ, капиталовият пазар ще се възстановява до края на 2023 година.

"Очакваме основните борсови индекси да паднат с 25% от нива малко по-високи от тези през последния месец, тъй като САЩ навлизат в рецесия - но след това индексите може да се възстановят напълно до края на 2023 година. Това обаче може да се случи, ако приемем, че рецесията ще продължи само няколко тримесечия."

Morgan Stanley прогнозира "революционни промени" на фондовите пазари в света

Morgan Stanley прогнозира "революционни промени" на фондовите пазари в света

Очаква се сериозен спад на фондовия пазар в САЩ

Признаци за възможно падане на международните капиталови пазари през 2023 г. вижда и известният финасист, анализатор и инвестиционен банкер Евгений Коган. Според него, въпросните признаци сега основно се виждат в няколко направления.

1.Доходността на американските 10-годишни облигации спря да намалява в края на годината. Те "скачат" на едно място. Но все още е рано да се говори за нова вълна на ръст на доходността. Въпреки това, ситуацията на пазара на държавния дълг на САЩ очевидно се стабилизира. Обаче е интересно, че при текущата ставка (към началото на декември) от порядъка на 4% (3.75-4.00), доходността на десетгодишните облигации е около 3,68.

И това въпреки факта, че съвсем скоро се очаква по-нататъшно увеличение на основните лихвите. Какво означава това? Вероятно че в дългосрочен план пазарът залага на спад на инфлационните очаквания.

2️.И така, за информация, доходността на двугодишните държавни облигации на САЩ е около 4,45. Спредът спрямо десет годишните книжа е повече от 0,8%. Твърде много. Класическата обърната крива на доходност. Защо изведнъж? Може би се очаква доста сериозна рецесия.

3️.Индекс на долара спрямо кошница от валути - DXY. И тук виждаме известна стабилизация. Доларът вече не пада. Или съвсем бавно расе.

4️.Пазар на суровинни стоки. И тук има един вид "стабилизаране". И цените на медта, и на алуминия, и на никела, и на огромен брой други често използвани стокови артикули се колебаят в доста тесен диапазон.

5️.Злато. И тук ситуацията е подобна.

6️.Петролът - "черното злато" има свой собствен живот, макар че тенденцията засега е надолу.

7️.И накрая, самият фондов пазар. Има неизвестни. Но той не е достигнал "дъното".

Тогава кога фондовият пазар "ще бъде готов" за падане? Това зависи в голяма степен от Фед, но и не само. А междувременно борсовите играчи трябва да следят внимателно някои показатели, препоръчва Коган. А тези показатели включват основно стойностите на: DXY, злато, десетгодишните облигации - и не само в САЩ. Необходимо е да се наблюдава също и какво е общото "настроение" на инвеститорите ма международните борси.

Идва нова "финансова нормалност" в света

Идва нова "финансова нормалност" в света

Дълговата спирала в света - трите й кръга