Испания е внесла 84% повече руски втечнен природен газ след инвазията на Русия в Украйна. Според Bloomberg потреблението на втечнен природен газ, произведен от Русия, се е повишило с 84% от началото на миналата година, след като страната влезе в спор с друг от своите газови доставчици - Алжир. Испания е получила 14% от нуждите си от LNG от Русия в периода от март миналата година до февруари тази година - увеличение от 6,2%.

Това не важи обаче само Испания. Износът на втечнен природен газ от Русия за Европа миналата година се увеличи с 30%, след като страната намали износа си на природен газ за Европа през тръбопроводи, пише Oilprice.

Испания се е утвърдила като най-големият купувач на LNG от страната агресор досега през 2023 г., а Белгия и Франция заемат съответно второ и трето място, показват данни за проследяване на кораби от Bloomberg.

Зависимостта на Испания от руската енергия се изчислява на 1 милиард долара, похарчени за нефт и газ от Русия, показват данните на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Германия все още е вторият най-голям купувач на руски изкопаеми горива

Икономика №1 в ЕС все още е вторият най-голям купувач на руски изкопаеми горива

Все пак страните от блока и останалата част от Европа ограничават вноса си

Рязкото нарастване на вноса на втечнен природен газ от Русия в Испания няма как да не привлече вниманието на регулаторите на ЕС, които подтикват страните-членки да внасят по-малко руски енергийни проекти. Крайната цел на блока е да спре изцяло вноса на руски енергийни продукти, за да прекъсне потока от приходи на Русия от това.

За сметка на това Китай и Индия нямат например никакви притеснения относно вноса на руски суров петрол и природен газ. Всъщност голяма част от купуваното от Европа преди, сега се изнася на изгодни цени евтино за крупни купувачи в Азия. Някои от тези продукти в крайна сметка се връщат обратно в ЕС.