Година след старта на инвазията на Русия в Украйна руският износ на изкопаеми горива все още върви различни страни по света. Според оценки на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) от началото на инвазията Русия е направила над 315 милиарда долара приходи от износ на изкопаеми горива по света , а половината от тях ( или 149 милиарда долара) идват от страните от ЕС.

Кои са страните, които са купили най-много руски изкопаеми горива след инвазията?

Ясно е, че Китай е най-големият купувач на руски изкопаеми горива от началото на инвазията. Съседът на Русия внася най-вече суров петрол, който представлява над 80% от неговия внос, пише ZeroHedge.

Вторият най-голям купувач и вносител на руски изкопаеми горива се оказа и най-голямата икономика в ЕС Германия, благодарение на вноса на природен газ само на стойност над 12 милиарда долара.

След нея е Турция, като страната може да изпревари Германия скоро, защото не трябва да се съобразява със забраните на блока за внос на руски горива, въведени през последната година.

Въпреки че повече над половината от 20-те най-големи вносители на изкопаеми горива страни са от ЕС, страните от блока и останалата част от Европа ограничават вноса си.

Въпреки че Индия увеличи вноса на изкопаеми горива от 3 милиона долара дневно до 81 милиона долара на ден към 22 февруари тази година, това няма как да запълни дупката от 655 милиона долара, отворила се от намаляването на вноса на страните от ЕС.

Производството на петрол във Венецуела се срина със 75% за 10 години

Производството на петрол в страната с най-големи залежи в света се срина със 75% за 10 години

Как така страна с толкова много петрол произвежда толкова малко?

Дори ако африканските държави са удвоили вноса на руски горива от декември миналата година, руският износ на петролни продукти по море отчита спад от 21% като цяло от януари според S&P Global.

Освен намаленията на покупките от страна на ЕС, ключов фактор, допринасящ за спад е намалената цена на руския суров петрол, която пада с 50% след инвазията, от 99 долара за барел до около 50 долара днес.