Страната, която има повече световни запаси от всяка друга петролна държава в света е Венецуела. Според Statistical Review of World Energy на BP за 2022 г.

Венецуела има 304 милиарда барела доказани резерви. За ставнение Саудитска Арабия имат 298 милиарда барела. И двете са далеч пред доказаните резерви на САЩ от 69 милиарда барела, пише Oilprice.

Топ три производители на петрол през 2021 г. са САЩ с 11,1 милиона барела на ден, Русия с 10,5 милиона и Саудитска Арабия с 9,4 милиона. Венецуела е надолу в класацията 605 000 барела на ден.

Но как така страна с толкова много петрол произвежда толкова малко? И защо производството на петрол в страната е спаднало с над 75% през последното десетилетие?

Една от причините за упадъка на петролната индустрия на Венецуела е, че много страни, включително САЩ, са наложили различни санкции на Венецуела през годините. Администрацията на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп през 2019 г. санкционира петролния сектор на Венецуела.

Резкият спад в производството обаче беше до голяма степен резултат от политиката на Венецуела. През първото десетилетие на века цените на петрола скочиха драстични. От средна годишна стойност от 26 долара за барел през 2002 г., до 2007 г. световните цени достигнаха 80 долара за барел. Докато правителството на Венецуела беше ръководено от покойния Уго Чавес, страната търсеше по-голям дял от приходите, защото инвестициите, направени от международни петролни компании, започнаха да се изплащат. Правителството източи значителна сума от петролната индустрия, за да финансира за социални програми, но това не беше достатъчно, пише Oilprice.

Някога аутсайдер, лидерът Венецуела, сега е ухажван от Запада

Някога аутсайдер, лидерът на страната с най-големите петролни запаси в света, сега е ухажван от Запада

Дали европейските лидери най-накрая са се съгласили да приемат правителството на Мадуро?

Венецуела поиска промени в споразуменията, направени от международните петролни компании, които ще дадат мажоритарен контрол на държавната петролна компания PDVSA върху проектите. ExxonMobil XOM и ConocoPhillips COP отказаха.

Повечето от доказаните петролни запаси на Венецуела се състоят от тежък суров петрол в пояса на река Ориноко. Тези запаси изискват по-високо ниво на технически опит, което международните компании притежават. Но много международни компании бяха изгонени от страната. Освен това правителството на Чавес уволни много опитни служители на PDVSA през 2003 г. и запълни тези позиции с лоялни хора на Чавес.

Резултатът: загуба на опит, международни санкции, неуспешно реинвестиране в петролната индустрия и падащи цени на петрола през 2015 г. - доведоха до резкия спад в производството на петрол във Венецуела.

Този спад на производството е засегнал рафинериите в САЩ. Тежкият петрол на Венецуела е ценен за САЩ. Той изисква повече обработка от рафинериите. Тези в САЩ са инвестирали милиарди долари в преработката на тежък петрол. Този петрол се продава с отстъпка от по-лекия петрол и в резултат на това рафинериите печелят повече, преработвайки този суров петрол в готови продукти.

Венецуела планира увеличаване на производството на петрол въпреки санкциите на САЩ

Венецуела планира увеличаване на производството на петрол въпреки санкциите на САЩ

Страната има близо 300 милиарда барела запаси от петрол

Правителството на САЩ разхлаби санкциите, позволявайки на Chevron да разшири производството в съвместно предприятие с венецуелската PDVSA и да транспортира този петрол до САЩ. Chevron е получил лиценз от Министерството на финансите на САЩ, който ще му позволи да изпрати над 100 000 барела на ден венецуелски суров петрол до САЩ този месец.

Тази сделка може най-накрая да помогне на Венецуела да увеличи производството си на петрол след повече от десетилетие на спад. Като цяло Венецуела сама може да посрещне глобалното търсене на петрол за близо десетилетие. Страната може да забогатее в този процес, но трябва да се свърши доста работа преди това.