Венецуела пренебрегва санкциите на САЩ и планира увеличаване на производството на петрол до 1,5 милиона барела на ден до края на годината, или около три пъти повече от настоящото производство, предава OilPrice.

След като вътрешното производство се разпадна, Венецуела започна да разчита на внос. Санкциите на САЩ срещу страната, въведени през 2019 г. попречиха на Венецуела да произвежда и изнася нормалните количества петрол. Освен това е затруднен достъпа до други продукти, като например жизненоважният за производството на петрол кондензат.

Страната има близо 300 милиарда барела запаси от петрол, което прави Венецуела страната с най-много петрол в света. Тя трябва да възобнови производството, за да стабилизира икономика и да отвори възможности за заетост.

Венецуела успя да заобиколи много ограничения с помощта на посредници и силното си партньорство с Китай. Страната отдавна се противопоставя на санкциите на САЩ за петрола. "Китай категорично се противопоставя на едностранните санкции и настоява Съединените щати да ги премахнат и за компании, и за физически лица", каза говорител на китайското външно министерство.

През юни износът на петрол от Венецуела нараства значително. Държавната петролна компания PDVSA и нейните партньори са изнесли средно 631 900 барела на ден, което е с 6,5% повече на месечна база и с 66% повече в сравнение със същия месец на миналата година. Повечето от тези продукти са били насочени към Азия, като около 238 000 са отишли ​​в Малайзия. Други дестинации за износ са ОАЕ и Куба.

Снизходителността от страна на САЩ обаче, може да приключи всеки момент, ако страната реши да наложи по -строги санкции срещу Венецуела и партньорите и.

Тази година бяха направени отстъпки по отношение на санкциите. САЩ разрешиха вноса на втечнен нефтен газ във Венецуела по-рано този месец. Такъв внос не беше разрешен по време на управление на Тръмп. Президентът Байдън обаче призна необходимостта от пропан-бутан в страната, използван като гориво за готвене, който в момента е в ограничено предлагане и хората са в безизходица.