Щатите от Средния Запад, най-силно засегнати от автоматизацията на работните места през последните десетилетия, местата, които бяха ключови за изборите на американския президент Доналд Тръмп, отново ще бъдат подложени на най-голям натиск, докато напредъкът в изкуствения интелект трансформира работните места, според ново проучване на изследователите на Brookings Institution.

Разпространението на компютърно управляваните технологии в работни места със средна работна заплата като шофиори, заети в строителството и офис администратори, както и при някои по-нискоквалифицирани професии, като подготовка на храни и в услугите, ще раздели хората между бързоразвиващите се градове, където отиват квалифицирани работници, и другите области.

Също така ще създаде разделение между висококвалифицираните работници, чиито работни места са по-малко податливи на ефектите на автоматизацията от всички останали, независимо от местоположението, установява проучването.

Най-голям риск за автоматизация по професии и заплати в сектора.

Но щетите може да са най-интензивни в позната група от щати с голяма заетост в тежко-преработвателната индустрия като Уисконсин, Охайо и Айова, чиято подкрепа наклони везните в полза на Тръмп. Те също така са сред най-големия дял на работните места - около 27%, на "висок риск" от по-нататъшна автоматизация през следващите години.

На другия край на спектъра - твърдо демократичните крайбрежни щати като Ню Йорк и Мериленд имат само една пета от работните места в категорията с висок риск.

Заключенията показват, че икономическото напрежение, което е в основата на избора на Тръмп, може да продължи и може дори да бъде "имунизирано" от неговите усилия за промяна на световната търговска политика в полза на американските производители.

Професиите според техния потенциал за автоматизация можете да видите тук.

"Първата ера на цифровата автоматизация беше свързвана с травматични промени ... с увеличаване на заетостта и заплатите само в най-високите и най-ниските нива," пишат за разпространението на компютърните технологии и роботиката през 80-те години авторите, включително директора на програмата Brookings Metro Policy Program Марк Муро. "Това, че нашият анализ прогнозира още от същото ... няма да бъде утешаващо."

Проучването използва предишни изследвания от McKinsey Global Institute, които разглеждат задачите, изпълнявани в 800 професии, и тази част от тях, която може да бъде автоматизирана до 2030 г., като се използват съвременните технологии.

Въпреки че някои вече автоматизирани индустрии като производство ще продължат да се нуждаят от по-малко работна ръка за дадено количество продукция- "потенциалът за автоматизация" на работните места в производството остава близо 80% - разпространението на съвременни техники означава, че повече работни места ще се окажат под натиск, тъй като автономните превозни средства ще заместят водачите, а интелигентните технологии променят начина, по който работят сервитьорите, дърводелците и други.

Това ще повиши производителността - нетен плюс за икономиката като цяло, която би могла да запази стоките по-евтини, да повиши търсенето и по този начин да помогне за създаването на повече работни места, дори ако естеството на тези работни места се промени.

Но може да представлява предизвикателство за по-нискоквалифицираните работници, по-специално докато автоматизацията се разпространява в сферата на услугите за хранителни продукти и строителството, индустриите, на които разчитат много хора за основния си доход.

"Това изисква смяна в състава на нископлатената работна сила" към работни места като лична грижа, с потенциал за автоматизация от 34% или поддръжка на сгради, с потенциал за автоматизация от само 20%, писаха авторите.