Икономиката на Турция ще нарасне с 9% тази година, подкрепена от съживяването на износа и туризма. Объркващият политически подход на централната банка на страната, както и високата инфлация все още обаче могат да навредят на възстановяването. Това пише Reuters, цитирайки изявление на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Очакванията на банката са икономиката на Турция да достигне растеж от 3,5% следващата година, движен най-вече от износа. Въпреки това обаче повишаващите се цени на енергията и преждевременното намаляване на лихвите крият рискове.

Турция обмисля вдигане на минималната работна заплата, заради жестоката инфлация

Турция обмисля вдигане на минималната работна заплата, заради жестоката инфлация

Ръстът на цените е доста сериозен при храните, горивата, тютюна

ЕБВР, която актуализира своята глобална икономическа перспектива, прогнозира през юни, че икономиката на Турция ще нарасне с 5,5% през 2021-а година, но повиши оценката си на фона на силното вътрешно търсене и износ и повторното отваряне на ключовия туристически сектор, заради отслабващата пандемия.

Централната банка намали основния си лихвен процент с 300 базисни пункта от септември въпреки високата инфлация, която изнервя инвеститорите и изпрати валутата на лирата до рекордно ниски нива.

Годишната инфлация в страната се повиши до 19,9% през октомври, оставяйки реалните лихви дълбоко отрицателни. Всяко по-нататъшно рязко обезценяване на лирата може да навреди на способността на Турция да изплаща плащанията по външния си дълг, твърдят експертите.

Турската лира се понижи с повече от 20% спрямо долара тази година, като повече от половината загуби са от септември насам. Според анализатори, публичният натиск на президента Реджеп Таип  Ердоган за парични стимули е повлиял на политическите решения и е накърнил доверието в централната банка на страната.

Инфлацията в Турция докара населението до прага на бедността. Ердоган обещава овладяване на цените

Инфлацията в Турция докара населението до прага на бедността. Ердоган обещава овладяване на цените

Президентът обвини "опортюнистите" за нарастващите разходи за основните храни