Турското правителство се готви да увеличи заплатите и да намали някои данъци, в момент, в който страната е изправена пред сериозно висока инфлация. Мярката се смята като подкрепа за домакинствата с най-ниски доходи, предава Reuters, позовавайки се на свои източници сред държавните служители на страната. И все пак плановете все още не са публични.

В началото на седмицата социалният министър на страната на Дерия Яник обяви, че ще бъдат предоставени помощи в размер от 2,5 милиарда лири, за да се облекчат разходите за гориво и електричество на най- нуждаещите се граждани през зимата. Сред опциите, които се разглеждат, е вдигане на минималната работна заплата, но и повишаване на заплатите на някои държавни служители, пише Reuters.

Централната банка на Република Турция изненада пазарите, като рязко намали базовата си лихва до 16% през последните два месеца. Лихвеният процент по седемдневните РЕПО сделки беше намален с 200 базисни пункта - от 18% до 16% годишно. Експертите очакваха доста по-малко намаление.

Постоянно високата инфлация отдавна е проблем за турската икономика. Годишната инфлация се е ускорила до над 20% през октомври - такива са очакванията за новите данни, което ще е рекорд за последните две години.

Още по-жестока инфлация грози Турция до края на годината

Още по-жестока инфлация грози Турция до края на годината

По последна прогноза на Централната банка на страната

Ръстът на цените е доста сериозен при храните, горивата, тютюна. Лирата продължава да се обезценява. Проучване на Bloomberg също предвижда инфлацията на потребителските цени да достигне 20% на фона на възобновяването на разходите за енергия.

Потребителските цени най-големия град в страната Истанбул се повишиха с 3,29% през октомври, спрямо септември.

През септември годишната инфлация скочи с 19,5% на годишна база и с 1,25% на месечна база. За последно стойности от над 20% са наблюдавани през януари 2019 г.

Прогнозите за инфлация в края на годината варират от 20,5% до 17,4% въз основа на проучване на reuters.