Израел отвори единственият търговски път с Газа в сряда, премахвайки строгите ограничения, наложени миналия месец, предава The Wall Street Journal. Ходът е резултат от постигане на прогрес в разговорите за дългосрочно споразумение за спиране на огъня между двете страни.

Отварянето на Kerem Shalom се очаква да уталожи още повече напрежението.

"Реших да отворя отново Kerem Shalom ... като ясно послание към гражданите на Ивицата Газа: мирът си заслужава, а насилението не", написа министърът на отбраната на Израел Авигдор Лийберман.

Израел затвори пътя на 9 юли, за да накара Хамас да спрат да изстрелват горящи балони, като оттам бяха допискани храни и понякога гориво.

Египет и Организацията на обединените нации посредничат за дългосрочно мирно споразумение между Израел и Хамас, но пречка се оказват честите изблици на насилие.

Всяко дългосрочно решение трябва да включва връщането на граждани на Израел, държани в Газа, както и телата на войниците, заяви още министърът на отбраната.

Израел и Египет наложиха блокада на Ивицата Газа, когато Хамас пое контрола пред иповече от десетилетие. Ограниченията тежко удариха икомиката на региона, създавайки хуманитарна криза. Жителите са изправени пред недостиг на храна, електричество и лекарства.