Докато през 1985 г. на средностатистическия американски работещ са му били необходими работни седмици, за да покрие разходите си за охолен живот, днес вече една календарна година труд не е достатъчна за подобно нещо, посочват от Bank of America, предаде Zero Hedge.

От финансовата институция правят това заключение въз основа на индекса, наречен "Цена на благоденствието". Той показва, че за този период средното работно възнаграждение на мъжете в САЩ е нараснало малко над два пъти, а това на жените - почти три пъти, но цените на основни услуги, необходими за нормалния живот, са се изстреляли още повече.

За пръв път от 5 месеца: Новите безработни са под 1 милион души

За пръв път от 5 месеца: Новите безработни са под 1 милион души

Все пак на един починал от коронавирус се падат по 360 безработни в САЩ

Например докато през 1985 г. здравната застраховка е струвала средно 2,2 хил. долара годишно, през 2018 г. нейната цена нараства до 19,6 хил. долара. Средната цена на едно жилище е скочила от 5,5 до 15,9 хил. долара годишно, а разходите за следване в колеж са се покачили от 1,8 до 10 хил. долара. Така цената на потребителската кошница, използвана за индекса, се е повишила малко над 4 пъти още към 2018 г.

В резултат на постоянно нарастващите разходи за подобни продукти и услуги, индексът показва, че още през 2015 г. доходите на средностатистическото домакинство не стигат за покриване на цената на нормалния живот, тъй като на хората им се налага 52,7 седмици, за могат да си го позволят, т.е. над една година. Тази тенденция обаче само се влошава за последните пет години.

Така днес един мъж в САЩ трябва да работи 53 седмици, за да си позволи нормален живот, а една жена - 65,6 седмици, въпреки по-бързия темп на нарастване на заплати на жените. Ако се използва средната заплата между мъжката и женската, трябва да се работи 58,4 седмици годишно.

 Нивото на безработицата у нас може да достигне 9-10% през есента

Нивото на безработицата у нас може да достигне 9-10% през есента

През последните седмици броят на безработните у нас отново расте

"Благоденствието вече е невъзможно за работещият, получаващ средната трудова заплата", посочват от Bank of America. "Затова не е учудващо, че несигурността при предвиждането на бъдещия растеж остава на рекордно високи стойности."

Под несигурност, анализаторите от финансовата институция визират огромната дисперсия в икономическите прогнози, които достигат 18% според Федералния резерв на Филаделфия и почти 14% според Bloomberg Economics - невиждани равнища в исторически план.