През последните десет години страните от т.нар. Вишеградска група - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, успяха да постигнат бързо икономическо развитие. А сега тези четири държави с над 60 милиона души население се превръщат във все по-важен играч на пазара на Европейския съюз (ЕС).

Това пише финансовият журналист Чаба Сайлаи за унгарския Magyar Nemzet.

Нарастващото значение на региона не е изненадващо като се има предвид, че през последните няколко години Вишеградската група изпреварва с много средния растеж за съюза. Докато този за ЕС беше на ниво от около 2,4% преди корона кризата, то средно за четирите страни растежът достигаше 4,3 на сто.

"Благодарение на по-доброто представяне икономическата "тежест" на тези страни нарасна с растеж между 16 и 24% за последното десетилетие. Докато южноевропейските членки, както и Великобритания, страдат от тежка рецесия, липса на реформи и висок публичен дълг, прогнозите за Централна Европа са обнадеждаващи", посочва Сайлаи.

Анализаторът посочва няколко основни предпоставки за успеха на четирите държави от региона. На първо място той посочва експортно ориентирания им подход, както и засилването на вътрешното потребление. По отношение на първият фактор, авторът посочва, че страните от Вишеградската група допринасят за 15% от приходите от чуждестранна търговия в Европа.

Успоредно с това идва и благоприятното географско положение в близост до икономическия двигател на Европа - Германия, както и до Австрия.

Чехия изпреварва Испания и Италия по БВП на глава от населението към 2020-а

Страната от бившия Източен блок, която вече е по-богата от Италия и Испания

А в следващите 5 години се очаква да задмине Япония и Нова Зеландия

Въпреки че нивото на развитие на четирите икономики все още изостава зад това на държави, като Италия и Испания, очакванията на експертите са, че в следващите години те ще продължат да растат по-бързо от средното за ЕС ниво.

Заедно с развитието на икономиката през последното десетилетие с бързи темпове расте и благосъстоянието на населението на четирите държави. В началото на ноември излязоха данни, според които Чехия вече разполага с по-голям брутен вътрешен продукт (БВП) от Италия и Испания. Според прогнозите на МВФ до 2025 година тя ще успее да изпревари още Нова Зеландия и Япония по този показател.