Чехия вече има по-голям брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението от две от големите западноевропейски икономики - Италия и Испания.

През последната година показателят е достигна 38 120 международни долара на човек, пресметнато според паритета на покупателната способност, показва анализ на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Prague Morning.

Въпросните международни долари са условна парична единица, която позволява сравняването на различни макроикономичеки показатели в отделните държави. Във въпросния анализ сметките са направени в международни долари към 2017 година.

Трябва да бъде направена още една уговорка - в случая данните са за 2020 година, през която в условията на корона кризата Испания и Италия бяха най-тежко засегнатите от големите икономики в Европа. Въпреки това експертите от МВФ смятат, че Чехия може да запази преднината си пред двете страни дори и след като кризата приключи.

Не само това, но експанзията на страната в това отношение се очаква да продължи и през следващите няколко години, докато тя стане 25-та в света по размер на БВП на глава от населението. Така, по оценката на експертите, към 2025 година Чехия ще успее да изпревари Нова Зеландия и Япония по този показател.

"В Италия, според МВФ, тази година БВП на глава от населението е 37 905 международни долара, а в Испания - 36 086 международни долара", посочва главният икономист на чешката Trinity Bank Лукаш Кованда.

По неговите думи страната е успяла да задмине двете държави през пролетта на тази година при първата вълна от коронавирус. "Техният икономически спад, включително на БВП на глава от населението, е по-сериозен в сравнение с този на останалите развити икономики, както и спрямо Чехия или Словакия", добавя Кованда.

От МВФ прогнозират, че източноевропейската страна ще продължи да бележи изкачвания по БВП на глава от населението поне в следващите 5 години. Така към 2025 година се очаква показателят да възлиза на 45 490 международни долара. Към същия период се очаква показателят в Испания и Италия да бъде на равнище от съответно 42 809 и 42 252 международни долара.