Преди време на испанските села им беше обещано, че производството на свинско месо ще съживи селските райони в Испания, но това не се оказа така за някои райони като Балса де Вес. Населението в селските райони на страната продължава да намалява, а нарастващият брой на свинете е свързан със замърсяването на водата в някои райони, пише Quartz.

Консумацията на свинско месо се увеличава, както в страната, така и в международен мащаб, но въздействието върху селските райони не е непременно положително, според скорошен доклад на Guardian.

Въпреки че половината от производството на свинско месо в Испания се намира в селските райони, през последното десетилетие населението на 90% от испанските села е намаляло значително - с по-малко от 1000 жители на село. За да предотврати миграцията към градовете районът Балса де Вес се обръща към бизнеса със свиневъдство. Не е изненадващо, че инвестицията в тази индустрия ще доведе до постоянен поток от камиони в селските региони, по-трудно снабдяване с питейна вода и други.

Световното производство на месо като цяло е нараснало с 5% през 2021 г. до приблизително 339 млн. тона. Испания е номер 3 по производство на свинско месо в света, според данни от испанското правителство за 2021 г., след Китай и САЩ. Испания е най-големият производител на свинско месо в ЕС, а Германия е на второ място.

През 2021 г. производството на свинско нараснало с 40% в Испания спрямо десетилетие по-рано. По-голямата част от производството в страната е концентрирано в три региона - Каталуния, Арагон и Кастилия и Леон.

Най-големият производител на свинско месо в Европа Danish Crown съкращава работни места

Най-големият производител на свинско месо в Европа съкращава работни места

От компанията обясняват причините за това

Как Испания започна да доминира в производството на свинско месо?

Доминацията на страната в производството на свинско започва, когато Испания става член на Европейския съюз през 1986 г. Преместването на операциите на свиневъдите в ЕС благоприятства за по-ниски разходи за труд и фураж. За да останат конкурентоспособни със своите колеги, свиневъдите в Испания инвестират в технология за по-голяма ефективност и гъвкавост.

Вътрешното търсене също се покачва. Между 1985 г. и 2002 г. годишната консумация на свинско месо на глава от населението в Испания почти се е удвоила. Това може да се на значителното увеличение на дохода на глава от населението, след присъединяването й към ЕС.

След две десетилетия, когато пандемията удари света, Испания успя да преодолее смущенията, дължащи се на нарасналите ограничения, свързани с пандемията, в световен мащаб и кланиците работеха с нормален капацитет, за да задоволят вътрешното търсене и да изнасят. Това се казва в доклад на Министерството на земеделието на САЩ от октомври 2021 г. Междувременно много месни съоръжения в САЩ се тревожат от спадовете в продукцията си.

През 2020 г. общият брой на закланите свине в Испания е нараснал с 6% в сравнение с 2019 г., според испански официални данни.

Чумата по свинете 

Свинският грип в Китай помогна на Испания да стане по-голям играч на световния пазар на свинско месо. Епидемията обхвана Китай от 2018 г. и направи страната зависима от вноса на свинско месо от Испания. Огнища имаше и в части на Европа, като Германия - вторият по големина производител на свинско месо в ЕС. Това също даде на Испания повече достъп до доходоносния пазар на Китай. Към днешна дата около половината от производството на свинско месо в Испания се изнася, като Китай е най-големият им пазар.

Въпреки това вече има признаци, че търсенето на свинско месо в Испания може да се промени. От юли 2021 г. търсенето на свинско месо от Китай намалява, като Министерството на земеделието на САЩ очакват спадът да продължи.