През седмицата депутатите от демократическата и от републиканската партия в САЩ подписаха ключов документ под името Electrify Africa Act, който цели да разреши въпроса с ограничения достъп до електричество в големи региони в Африка. 

С него американският президент Барак Обама получава правото да предприеме конкретни действия по проект за 7 милиарда долара за електрифицирането на територии на Черния континент. Целта е така „крушките да светнат” за 50 милиона души, живеещи с Субсахарна Африка.

Населението в тази част на континента е 600 милиона души. Всеки шест от десет души там обаче нямат достъп до електрическата мрежа, показва доклад, цитиран от Световния икономически форум.

В това число обаче не се включва градското население, което е с режим на тока. Причината за проблема в големите населени места е, че електрическите мрежи, както и властите, не могат да смогнат на бързата урбанизация в Африка.

За да се предотврати този проблем и за да бъдат изградени още мрежи, необходими за цялата територия на континента, са нужни 830 милиарда долара.

Потенциално най-доброто решение за държавите в тази част на света е налагането на възобновяемата енергия, тъй като те разполагат с достатъчно природни ресурси за произвеждането й, смятат анализатори. Проблемът е, че в момента властите в тези страни не успяват да използват този капацитет.