Еврото укрепва позицията си над $1,11, като на 19 юли достигна най-високото си ниво от февруари 2022 г.

Това се случи на фона на очакванията на инвеститорите, че Европейската централна банка ще продължи своя цикъл на повишаване на лихвените проценти, за да се справи с инфлацията и да я доближи до целта от 2 на сто. В еврозоната инфлацията намаля до 17-месечно дъно от 5,5% през юни, но основният процент остана упорито висок от 5,4%, все още близо до историческия връх от 5,7%, наблюдаван през март. В момента лихвените проценти в блока са 3,5%, но търговците очакват лихвите да достигнат пик от 4% до края на годината.

Еврото е най-скъпо от година и половина. Златото също се покачва

Еврото е най-скъпо от година и половина. Златото също се покачва

Инвеститорите очакват ЕЦБ да продължи повишаването на лихвените проценти

Преди година еврото беше сред слабо представящите се валути. То изгуби почти 11,6% спрямо щатския долар само за шест месеца. 

Какво значи скъпо евро за нас?

Ефектите от поскъпващото се евро са различни за страните от Балканския полуостров, заради особеностите на местната парична система. България оперира във валутен борд. Левът е свързан по фиксиран курс с еврото. Румъния и Сърбия имат управляван от централната банка плаващ курс на местните валути (румънска лея и сръбски динар). И двете поддържат относително стабилен курс спрямо еврото от съответно 0,0085 сръбски динара за евро и 0,2026 румънски леи за евро. Сръбската централна банка води тази политика от края на 2019 г., а румънската - от есента на 2021 г.

Поскъпващото евро и въздействието върху България

Заради връзката между евро и български лев, промените в цената на единната валута се отразяват директно върху покупателната ни способност. Когато еврото се поскъпва, вносът на стоки, деноминирани в долари, става по-евтин. Реалният стандарт на живот се повишава, защото можем да закупим повече стоки и услуги.

Доларът спада към еврото и паунда, златото е без промяна

Доларът спада към еврото и паунда, златото е без промяна

Охлаждането на пазара на труда в САЩ продължава, Фед може да спре вдигането на лихвите