Щатският долар поевтинява спрямо еврото и лирата стерлинги, слабо укрепвайки по отношение на йената в петъчната търговия.

Публикуваната в четвъртък икономическа статистика на САЩ показа неочакван спад в новите молби за безработица, потвърждавайки, че търсенето на работна ръка в страната остава силно. В същото време броят на американците, които все още получават обезщетения за безработица, се увеличи с най-бързия темп от три месеца, което показва вероятно влошаване на условията за търсещите работа.

Статистическите данни потвърдиха мнението на търговците, че охлаждането на пазара на труда в САЩ продължава. Очаква се това да позволи на Федералния резерв (Фед) да спре цикъла на повишаване на лихвените проценти по-рано, отколкото се смяташе досега.

Федералният резерв със сигурност ще повиши лихвените проценти на заседанието през юли, но "въпросът за септември остава отворен", каза бившият председател на централната банка на САЩ Бен Бернанке в четвъртък по време на уебинар, организиран от Fidelity Investments.

Следващото заседание на Фед ще се проведе на 25-26 юли. Срещите на Европейската централна банка и Централната банка на Япония също са насрочени за следващата седмица.

Курсът на общата европейска валута спрямо долара към 10:08 часа българско време се повиши с 0,12% - до 1,1141 долара заедно евро в сравнение с 1,1130 долара за евро в края на предходната сесия.

Цената на британската лира стерлинг се повиши с 0,20% - до 1,2890 долара за един паунд от 1,2868 долара за паунд предния ден.

Публикуваните в петък данни от Службата за национална статистика (ONS) в Обединеното кралство показват по-значително от очакваното увеличение на продажбите на дребно в страната. Показателят се повиши с 0,7% през юни спрямо предходния месец, докато анкетираните от Trading Economics експерти прогнозираха средно увеличението му с 0,2%.

По отношение на японската валута американската поскъпва с 0,18% до 140,32 йени за един долар в сравнение със 140,07 йени при закриване на вчерашната търговия.

Двойката долар/юан се търгува на 7,1720 юана срещу 7,1776 юана ден преди това.

Златото не показва изразена динамика в петък сутринта, сочат данните от днешната търговия.

Към 10:05 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк слабо се покачва с 2,4 долара, или 0,11%, до 1973,30 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценните кюлчета се продават по 1971,05 долара за една тройунция, информира Тrading conomics.

Септемврийските фючърси на среброто в същото време поевтиняха с 0,07% до 24,94 долара за унция.