През последната година износът на Русия достига рекордни стойности благодарение на огромния "глад" за пшеницата, произведена в страната.

Доставките на храни и хранителни продукти от страната по Черно море са скочили с една четвърт през последните 12 месеца, което е най-големият ръст от 2012 година насам. Според официалните данни на Руския експортен център за 2017 година те достигат 19 милиарда долара.

Най-голям дял от тях имат доставките на пшеница и замразена риба, както и на увеличението на износа на захар.

Няколко години подред Русия постепенно увеличава дела си в експорта на пшеница, предлагайки атрактивни цени, като се очаква през тази година той да достигне нов рекорд, пише Bloomberg. Според изчисленията половината от държавите в света купуват руска пшеница.

Русия владее пазара на пшеница вече четвърт век

Русия владее пазара на пшеница вече четвърт век

В последните 25 години никоя друга страна не е изнасяла толкова

Най-големият пазар за нея вече е Египет, след като през 2017 година северноафриканската страна изпревари Китай в това отношение. Така държавата стана най-големият купувач на храни и хранителни продукти от Русия.

Заради наложените от Запада санкции Москва все повече разчита на износа на храни, като се забелязва и сериозно увеличение и на доставките на сладки изделия, освен на захар.

Износът за нея на пшеница и на слънчогледово олио е скочил с 44% до 1,74 милиарда долара. Този за Китай се изчислява на 1,72 милиарда долара.