Измина доста време откакто друга страна е изнасяла толкова пшеница колкото Русия. Прогнозите за реколтата на страната продължават да растат, както и тези за износа, пише Bloomberg.

Очаква се през 2018 година Русия да продаде в чужбина 36,6 милиона тона, според консултантската компания SovEcon и Института за проучвания на земеделския пазар. САЩ бе последната държава, която успя да продаде повече, но това бе преди четвърт век.

Подпомогнат от плодороната почва и повече инвестиции, добивът на пшеница в Русия изживя истински бум в последните години и позволи на страната да добие още по-голям пазарен дял.

Как Русия детронира САЩ като лидер на световния пазар на пшеница?

Как Русия детронира САЩ като лидер на световния пазар на пшеница?

Причините за успеха на Москва

Растящата реколта добави и към световното пренасищане с култура, което свали фючърсите с 50% от средата на 2012 година насам.

Последната реколта се оказа по-голяма от очакваната благодарение на добрите условия през пролетта и лятото. Рекордният добив и слабата рубла подпомогнаха износа.

Все пак, износът е по-малко от този на САЩ в началото на 80-е години на миналия век, когато той достигна 48,2 милиона тона.