Великобритания има най-ниското ниво на бизнес инвестиции сред най-богатите икономики в света. Това става ясно от ново изследване, което подчертава предизвикателствата пред следващото правителство в страната, което трябва да накара британския и чуждестранния бизнес отново да инвестира, пише City A.M.

Анализ на Института за изследване на обществената политика (IPPR) показlа, че от всички държави от Г-7, Обединеното кралство е имало най-ниското ниво на инвестиции в частния сектор за период от една година. Още по-лошото е, че това е третата поредна година, в която страната е на последно място сред най-богатите икономики в света по отношение на инвестиции.

Снимка 538328

Източник: iStock

Причина ли е Брекзит?

Според редица икономисти и бизнес анализатори, една от основните причини за проблемите на икономиката е Брекзит.

От 31 страни от ОИСР Великобритания се класира на 28-о място, изпреварвайки само Гърция, Люксембург и Полша. Поглеждайки назад в по-дългосрочен план, общите инвестиции в Обединеното кралство, които включват публичния сектор, както и инвестициите в частния сектор, са били най-ниските в G7 за 24 от последните 30 години.

Безработицата във Великобритания неочаквано се повиши и това засяга и наши сънародници

Безработицата във Великобритания неочаквано се повиши и това засяга и наши сънародници

Кризата с недостига на кадри от Източна Европа се задълбочава

Последният път, когато Островът е бил близо до дъното що се отнася до инвестиции, е бил през 1990-а година. В случай, че Обединеното кралство беше успяло да запази средна позиция в класацията през последните три десетилетия, днес щеше да има допълнителни инвестиции в местната икономика на стойност £1,9 трилиона.

"Ужасното представяне на производителността във Великобритания е най-големият двигател на нашия ужасен жизнен стандарт", заяви Джордж Диб, който е директор по икономическата политика в IPPR.

"Без ресурси, които се вливат в нови инвестиции, е трудно да се види как икономическото представяне на Обединеното кралство може да се подобри."

Според огромна част от представителите на местния бизнес, публичните инвестиции натрупват частни инвестиции, а британското правителството трябва да поеме инициативата за това, като разработи зелена индустриална стратегия и покаже на бизнеса, че Обединеното кралство е сигурното, разумно и стабилно място за инвестиране.

Великобритания затъва в дългове

Великобритания затъва в дългове

Държавният дълг на страната се задържа на високи нива, които не са регистрирани от началото на 60-те години на миналия век