На фона на желание за понижение на лихвите и ръст на заплащането, безработицата във Великобритания неочаквано се повиши до най-високото си ниво от над две години и половина насам. Пазарът на труда на Острова е в криза и това вече се отразява на местната икономика, съобщават британските медии.

На този фон редовното увеличение на заплатите се задържа на ниво от 6%, според актуалните икономически данни. Недостигът на кадри в много области се увеличава, а бизнесът продължава да изпитва негативите от Брекзит.

Броят на българските граждани, които искат да работят във Великобритания, намалява значително, констатират посреднически фирми, наемащи кандидати за сезонна работа. За такъв вид работа заминават предимно мъже на възраст над 45 години.

Money.bg научи, че от няколко седмици в различни български градове тече подбор на желаещи да работят в Обединеното кралство. Провеждат се разяснителни кампании, но се явяват все по-малко хора. Недостиг на желаещи се наблюдава както при ниско квалифицирания труд, така и при по-високо квалифицираните служители.

Великобритания затъва в дългове

Великобритания затъва в дългове

Държавният дълг на страната се задържа на високи нива, които не са регистрирани от началото на 60-те години на миналия век

В същото време безработицата във Великобритания се е повишила до 4,4% през трите месеца до април, което е най-голямото покачване от средата на 2021 г., става ясно от данните на Националната статистическа служба в страната, цитирани от Bloomberg. Те продължават да показват признаци, че пазарът на труда може да се охлажда, като броят на свободните работни места все още намалява.

Снимка 638355

Източник: iStock

Българите в Обединеното кралство се сблъскват с по-малко работни места

Федерацията на работодателите в промишлеността Make UK обяви, че недостигът на работници в редица сектори, в които преди работеха предимно чужденци от Източна Европа, струва милиарди британски лири годишно на икономиката на Великобритания.

Последствията от Брекзит за пазара на труда във Великобритания не спират. Много сектори от британската икономика, в които работят и българи, изпитват недостиг на работници. Предлагането на работни места намалява на фона на увеличаването на трудовите възнаграждения и снижаването на икономическата активност на компаниите в редица сектори.

Недостигът на служители, особено на чужденци, включително от България, е сериозен проблем за голяма част от бизнеса на Острова и това добива внушителни размери.

Най-много служители във Великобритания се търсят в сектора на здравеопазването и социалните грижи. В него свободните работни позиции. Други ключови сектори с недостиг на персонал са "Хотелиерство и ресторантьорство", "Образование" и "Финансови и застрахователни дейности".

Заради проблемите на бизнеса и рекордната безработица, финансовите пазари все повече снижават залозите на централната банка на централната банка да предприеме ход към намаляване на лихвените проценти.

И Великобритания изпадна в рецесия

И Великобритания изпадна в рецесия

Това сочат предварителните данни за 6-тата икономика в света