Икономиката на Великобритания навлезе в рецесия през втората половина на 2023 г.. Това стана, след като брутния вътрешен продукт (БВП) на страната се сви за две поредни тримесечия, показват предварителни данни на официалната статистика ONS.

БВП на Великобритания се понижи с 0,3% през последното тримесче на 2023 г., като преди това, през периода юли - септември 2023 г. имаше спад с 0,1%. Тези две поредния тримесечие на спад означават, че британската икономика е навлязла в т.нар. "техническа рецесия".

Рецесията в 6-тата икономика в света дойде на фона на всеобхватен спад във всички водещи сектори. Така, през четвъртото тримесечие на 2023 г. индустриалното производство се понижи с 1% спрямо предходните три месеца, строителството се сви с 1,3%, а секторът на услугите, който е основен двигател на икономическия растеж, се понижи с 0,2% - най-вече заради спад на търговията на едро и дребно с 0,6 на сто.

Беше отчетен спад и в нетната търговия, както и при разходите на домакинствата и на правителството.

На годишна база, спрямо последното тримесечие на 2022 г. британската икономика се сви с 0,2% в края на миналата година, след като през третото тримесечие нарасна с 0,2 на сто.

Икономиката на ЕС "замръзна"

Икономиката на ЕС "замръзна"

БВП на България отбеляза ръст, макар и не от високите в Европа

За цялата 2023 г. БВП на Великобритания се повиши с едва 0,1%, след ръст с 4,1% през 2022 г. Централната банка на страната очаква съживяване на икономиката през 2024 година.

След оповестените по-слаби от очакваното икономически данни, търговците на суаповите парични пазари започнаха да оценяват на 100% вероятността за понижение на основната лихва от АЦБ с общо 75 базисни пункта (с 0,75%) до края на настоящата година - докато преди оповестяването на данните за БВП, тази вероятност се оценяваше на около 66%.

Икономиката на Ирландия навлезе в рецесия

Икономиката на втората най-богата страна в света и в ЕС навлезе в рецесия

Спадът започна постепенно в началото на годината