Брутният вътрешен продукт (БВП) на Ирландия през третото тримесечие на 2023 г. е намалял с 1,9% спрямо предходните три месеца, показват данните на Централната статистическа служба (CSO) на страната.Това съобщава сайтът на правителството на страната.

По думите на министъра на финансите на страната Майкъл Макграт, икономическият спад, не на последно място, се дължи и на продължаващото намалено търсене на фармацевтични продукти, свързани с Covid-19.

През второто тримесечие БВП на страната се сви, както показаха окончателните данни, с 0,4% (предварителните данни бяха за икономически ръст от 0,5%).

Така икономиката на Ирландия официално навлезе в рецесия. А спадът започна още от началото на годината.

По-конкретно, снижението на икономиката през юли-септември спрямо същия период на миналата година е значително - с 5,8%, което е максимума от третото тримесечие на 2009 година. А през второто тримесечие на годишна база беше отчетен спад от 0,3%.

За отбелязване е, че малката Северноевропейска държава Ирландия, е една от най-богатите в света и с висок жизнен стандарт. Тя е втора в света и в Европа по БВП на човек от населението (след Люксембург).

Икономиката на еврозоната навлезе в рецесия

Икономиката на еврозоната навлезе в рецесия

Най-голям "принос" за това има Ирландия