През първото тримесечие на тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е спаднал с 0,1% на годишна база, според данните на европейската статистическа служба Eurostat (Евростат). Това беше предшествано от същото свиване на БВП с 0,1% през четвъртото тримесечие на 2022 г. Две последователни тримесечия на свиване на БВП показват навлизане в рецесия - в случая "лека", поради засега съвсем слабото свиване на БВП.

"Принос" за спада на БВП в еврозоната през първото тримесечие на 2023 г. има най-вече значителният спад на този показател в Ирландия - с 4,6%. За същия период, икономика на Литва се сви с 2,1%, на Нидерландия - с 0,7%. В Германия, която също е в рецесия, БВП спадна с 0,3% за първото тримесечие, показват данните на Евростат.

Германската икономика навлезе в рецесия

Най-голямата икономика на Европа навлезе в рецесия

Две поредни тримесечия БВП на страната се свива, макар и слабо

Според прогнозите на международни експерти, през второто и третото тримесечие икономиката на еврозоната ще "остане потисната". Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics, коментира пред CNN, че потребителските разходи са "силно засегнати" от комбинация от висока инфлация и нарастващи лихви.

А ръководителят на отдела за европейска икономика в S&P Global Market Intelligence, Диего Искаро, смята, че "слабостта" на европейската икономика ще продължи чак до края на годината. В същото време, според него, не се очаква тази ситуация "да попречи на ЕЦБ да повиши основните лихви следващата седмица". Експертът обаче смята, че въпреки че основните лихви ще продължат да растат в близко бъдеще, "те вече се доближават до максимума на растеж".

Кога икономиката на САЩ ще навлезе в рецесия

Кога най-голямата икономика в света ще навлезе в рецесия

Прогнозата на Bank of America