Британското правителство е взело заеми в размер на 120,7 млрд. британски лири (149,47 млрд. долара) през изминалата финансова година, приключила на 31 март.  Това сочат официални данни, цитирани от DPA.

Британската Служба за бюджетна отговорност (OBR) предвиждаше, че кабинетът в Лондон ще заеме 114,1 млрд. британски лири през финансовата годината (април 2023 г. - март 2024 г.).

Саудитска Арабия взе втори огромен заем само за 2 месеца

Водеща петролна страна взе втори огромен заем само за 2 месеца

Какъв е срокът на погасяване на емитираните облигации

Само за март, заемите на правителството на Великобритания са възлизали на 11,9 млрд. британски лири. Тази сума е с 4,7 млрд. паунда по-малко в сравнение с март 2023 г., но над 10-те милиарда паунда, прогнозирани от много икономисти.

Като цяло, държавният дълг на Великобритания към март е около 98,2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Ще припомним, за сравнение, в рамките на Европейския съюз, изискването е държавният дълг да не превишава 60% от БВП на съответната страна.

Европа с възможности да вземе рекордни в историята заеми - причината за безпрецедентната активност на инвеститорите

Европа с възможности да вземе рекордни в историята заеми - причината за безпрецедентната активност на инвеститорите

Към закупуване на дългови книжа на кои държави имат най-голям интерес инвеститорите

Британският държавен дълг към март е приблизително с 2,6 на сто по-голям в сравнение с година по-рано. Той сега се задържа на високи нива, които не са регистрирани от началото на 60-те години на миналия век, посочва британската Служба за национална статистика (ONS).

Това става на фона на съществено увеличение на социалните помощи и бюджетните заплати в Обединеното кралство, допълва Reuters.

Страните от ЕС с най-високи разходи за обслужване на дълга си през 2023 година

Страните от ЕС с най-високи разходи за обслужване на дълга си през 2023 година

Италия вече не е първа по този показател