Плащанията по обслужване на дълга на Унгария са се удвоили през третото тримесечие на 2023 година. По този начин страната излезе начело в ЕС по този показател, изпреварвайки Италия, съобщи Bloomberg.

Лихвените плащания на Унгария нараснаха до 2,5 трилиона форинта (около 7,1 милиарда долара) през периода януари-септември 2023 г., което е двойно повече в сравнение със същия период на 2022 г., по данни на държавната статистическа служба на Унгария.

В края на 2023 г. Централната банка на Унгария изчисли, че разходите за обслужване на дълга на страната са нараснали до 4,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за цялата изминала година. Прогнозата е, че те могат да спаднат незначително до 4,2% от БВП през тази година, но въпреки това по всяка вероятност ще останат най-високите в ЕС.

ЕС спира (временно) плащания за Унгария от еврофондовете в размер на 6,3 милиарда евро

ЕС спира (временно) плащания за Унгария от еврофондовете в размер на 6,3 милиарда евро

Причината са нарушения основно при обществените поръчки и борбата с корупцията

По този показател Унгария вече изпревари Италия, която изхарчи през 2023 г. за плащания по дълга си 3,8% от своя БВП.

На трето и четвърто място в ЕС като процент от БВП са лихвените плащания по дълга наГърция (3,5%) и Испания (2,4%).

Следващите две държави (на пето и шесто място) по размер на дълговите плащания спрямо БВП на съответната страна, са Полша (2,1%) и Румъния (1,6%).

Според изчисленията на Bloomberg, най-малки са разходите по обслужване на дълга през миналата година на България, Естония и Литва, като и при трите държави тези разходи са около 0,5% от техния БВП.

С оглед на проблемите с изплащане на средства от еврофондовете, през миналата година Унгария увеличи емитирането на държавни облигации във форинти. Така държавата плащати солидна премия върху обвързани с инфлацията ценни книжа "на дребно", особено след като ръстът на потребителските цени през 2023 г. беше средно малко под 18%, според оценки на Централната банка на страната.

"По-големите лихвени плащания, макар и бреме за правителството, ще доведът до по-висок лихвен доход за самите унгарци, което може да стимулира възстановяването на вътрешното потребление през 2024 г.", коментира въпроса министърът на икономиката Мартон Наги пред местния новинарски сайт index.hu.

Вчера Унгария емитира 12-годишни референтни облигации в долари, посочва Bloomberg, цитирайки свои източници. Страната планира през първото тримесечие да пласира облигации в чужда валута в размер до 2 милиарда долара, освен "зелените" еврооблигации за почти 1 милиард евро, обяви преди месец главният изпълнителен директор на Агенцията за управление на дълга Золтан Курали.

Европейските страни с най-висок външен дълг

Европейските страни с най-висок външен дълг

Задлъжнялостта на Китай е далеч по-ниска