Министърът на икономиката, финансите, индустриалния и цифровия суверенитет на Франция Бруно Льо Мер смята, че реалният риск за Европейския съюз сега е индустриалният спад. Тази гледна точка той изразява в интервю за испанския вестник El Mundo.

"Истинският риск за Европа всъщност е спада на индустрията", казва ръководителят на ведомството. По думите му, "ЕС представляваше 25% от световната икономика през 1990 г., а сега тази цифра е 17%. Докато, днес Китай представлява 17% от световната икономика, а през 1990 г. икономическото му "тежест" е била едва 3%", пояснява той. "Реалният риск за Европа като цяло се състои в това, че тя изостава технологично, индустриално и икономически, оставяйки поле за действие за САЩ Китай".

Колко е държавният дълг на Франция, който вече значително превиши критерия на ЕС

Колко е държавният дълг на Франция, който вече значително превиши критерия на ЕС

За следващата година страната планира бюджетен дефицит от 5%

Френският министър смята, че европейската индустрия вече страда от загуба на конкурентоспособност, свързана с разликата в цените на енергоносителите между САЩ и Европа. "Огромните субсидии, осигурени по закона за инфлацията в САЩ и подобната субсидирана китайска бизнес конкуренция, вероятно ще задълбочат още повече този разрив", коменитра Льо Мер.

"Призовавам ЕС за координиран, единен и решителен отговор спрямо нашите американски съюзници, тъй като само чрез твърдост ще постигнем резултати", казва фреският икономически и финансов министър.

Попитан какъв по-точно трябва да бъде европейският отговор на американските субсидии, министърът казва, че "ние отхвърляме надпреварата при субсидирането , това противоречи на всички правила на международната търговия". Той дава пример, че "някои крупни чуждестранни компании, които искаха да се установят в Европа, сега се колебаят между европейските и американските централи. Причината е, че в някои случаи, сумата на субсидиите, предоставяне от американската администрация, надхвърля четири до десет пъти, максимално разрешенета от ЕК."

В Европа малкият бизнес страда, фалитите растат лавинообразно

В Европа малкият бизнес страда, фалитите растат лавинообразно

Цените на енергоносителите растат, подкрепата заради ковид спада