В близките седмици общият размер на държавният дълг на Франция ще надхвърли 3 трилиона евро, отбелязва в интервю за Le Journal du dimanche министър делегатът по бюджетната политика към Министерството на финансите на страната Габриел Атал. По думите му, тази година обслужването на дълга струва на Париж 18 милиарда евро повече от очакваното.

"През следващите седмици ще преминем "прага" от 3 трилиона евро размер на държавния дълг. През 2023 г. обслужването на дълга ще ни струва 51,7 милиарда евро", казва Атал.

По думите му, в проектобюджета за следващата година е заложен дефицит от 5% спрямо брутния вътрешен продукт (по критерия на ЕС, дефицитът не трябва да надвишава 3% от БВП).

Властите във Франция възнамеряват да "замразят" ръста на сметките на домакинствата за газ и електроенергия на 15%, вместо на 120% спрямо миналата година. Правителството също така планира да намали държавните разходи с 2,6% през 2023 година.

По данни на Националния институт за статистика и икономически изследвания (Insee), дългът на Франция през първото тримесечие на тази година е достигнал 2,9 трилиона евро, което представлява 114,5% от БВП. Ще припомним, че според критерия на ЕС, този показател не трябва да надвишава 60% от БВП на съответната страна.

ЕК отказа за финансира изграждането на газопровод до Франция

ЕК отказа за финансира изграждането на газопровод до Франция

Испания настоява за осъществяване на проекта