Европейската комисия отказва да финансира довършаването на газопровода MidCat, който би свързал Испания с Франция през Пиренеите. Аргументът на Брюксел е , че "проектът не е от общ интерес", съобщи БНР.

Говорителят на ЕК Тим Макфий уточни, че според новото законодателство относно енергийната инфраструктура, проектите основани на изкопаеми горива като природен газ, не могат да бъдат финансирани с европейски средства. В съответствие със "Зеления пакт" на ЕС, вече ще се финансират с европейски средства проекти за пренос или съхранение на водород, но не и само на природен газ.

По думите на Макфий обаче, всяка нова инвестиция, свързваща терминалите за втечнен газ на Иберийския полуостров с европейската газова мрежа чрез инфраструктура, "подготвена за водород", би могла да "допринесе за по-нататъшно разнообразяване на предлагането на газ на пазара в ЕС".

Испания предложи строителство на нов газопровод до Франция

Испания предложи строителство на нов газопровод до Франция

Така ще се намали зависимостта от руските доставки на газ

Испанският министър на екологичния преход Тереза Рибера предложи продължение на дебата с Брюксел, тъй като MidCat би могъл да пренася и газ, и водород, стига да се преодолее съпротивата на Франция.

Президентът на Франция Еманюел Макрон пък каза преди 2 дни, че Франция няма да участва в довършването на газопровода, тъй като според него останалите два, които свързват двете държави, не работят с пълен капацитет, а се използват едва на 53%.

Нов газопровод между Полша и Литва влезе в експлоатация

Нов газопровод между Полша и Литва влезе в експлоатация

Капацитетът му е 4 милиарда кубически метра газ годишно