Две години бизнесът в Европа получаваше значителна държавна подкрепа заради пандемията - но сега нарастващите разходи за енергоносители и обслужване на дългове, заедно с общия инфлационен натиск, излагат на риск възстановяването на малките и средните предприятия, пише Еuractiv.

Фалитите на фирми, особено на малки и средни предприятия, нарастват през 2022 г. и се очаква да продължат и през 2023 г. в целия ЕС, "поради по-слаби икономически перспективи с висока инфлация и цени на енергоресурсите, както и затягане на паричната политика и намаляване на правителствената подкрепа", по данни на компанията събираща дългове Atradius Collections.

Фалитите на фирми са се увеличили с 69% във Франция през последната година, за първи път от над 25 години насам, установи консултантската фирма Altares Dun & Bradstreet по-рано този месец.

Рискът от фалит се е повишил и в Италия от 11,4% на 16,1%, като почти 100 000 компании са изложени на висок риск, по данни от маркетингово проучване на агенцията Cerved.

831 хиляди души работят в италиански компании с риск от изпадане в несъстоятелност, което е увеличение от почти 129 хил. спрямо 2021 г. (7,2%). Около 2,1 милиона души работят в компании, считани за по-уязвими, а общо над 3 милиона души работят в "клатещи се" компании.

Подобна тенденция се наблюдава в Полша, където данните от Министерството на развитието и технологиите относно затварянето на предприятия показват, че 104 300 заявления за затваряне на магазини са били подадени до властите досега тази година, което е с 25,8% повече от миналата година. Заявленията за временно спиране на дейности също са се увеличили - с 39,4% през последните 12 месеца.

Положението е още по-лошо във Великобритания, където "повече от един на всеки 10 британски бизнеса отчита умерен до сериозен риск от неплатежоспособност", става ясно при проучване през август 2022 г. До септември 2022 г., нивата на неплатежоспособност надхвърлиха тези преди ковид пандемията, което прави Великобритания една от най-засегнатите страни.

Цените на енергоносителите растат, подкрепата заради ковид спада

Докато държавната подкрепа за ковид поддържаше броя на фирмите в риск от неплатежоспособност ниска, интересно е да се отбележи, че високи нива на несъстоятелност могат да се видят на пазари, където фискалната подкрепа беше преустановена, установи Atradius Collections. Австрия, Белгия, Франция и Великобритания са начело в този списък.

Анализаторите също така подчертават, че числата са изкуствено завишени от зомби компании - "компании, които съществуват, за да получават пари при изключително ниски лихви" - се посочва в бележка на Allianz Trade .

Колко от тези компании-зомбита действително съществуват е трудно да се каже - Френската сметна палата говори за не повече от 2,5% в доклад, публикуван през юли.

Euractiv писа още през август, че 20-30% от малките и средните предприятия може да изпаднат в неплатежоспособност до края на годината, според профсъюза SDI.

Германия пък, която регистрира намаление на фалитите на фирми с почти 20%, сега вероятно ще има скок нагоре, тъй като енергийната криза удря растежа на бизнеса, особено енергоемките компании. Трябва да се отбележи, че за разлика от своите съседи, плащанията на германското правителство при пандемията бяха под формата на безвъзмездни средства, а не заеми.