Катар ще похарчи 1.6 милиарда риала, за да изгради съоръжения за преработка и съхранение на храни близо до пристанище Хамад. Инвестицията се равнява на 431 милиона долара, като парите ще бъдат вложени за период от около две години. Създаването на подобен проект ще задоволи местното търсене на захар, ориз и олио за готвене, пише Bloomberg.

Базираната в Доха Al Jaber Engineering e спечелила договора, а сега има 26 месеца, за да проектира и изгради строежа, коментира пред репортери в неделя Джасим бин Сайф ал Сулати, министър на транспорта и съобщенията.

Съоръженията ще имат седмичен капацитет за производство на 300 000 килограма сурова захар, 600 000 килограма ориз и 200 000 килограма олио, заяви Майсар Джамил Ел-Кутами, изпълнителен директор на проекта.

Местата за съхранение на продукти ще държат достатъчно храна, за да отговорят на търсенето за повече от две години. Някои продукти ще бъдат използвани в животинските фуражи и около 30% от продукцията може да бъде изнесена.

Страната покани различни компании да кандидатстват за спечелване на проекта миналата година - преди саудитският търговски бойкот срещу Катар, който започна през юни.

Подсигуряването с хранителни продукти е важно в Близкия изток, тъй като липсата на дъжд и прекомерната жега затрудняват отглеждането на зърно и развитието на животновъдни ферми. Катар дори е в по-сложна позиция, защото зависи от храната, преминаваща през границата със Саудитска Арабия, която отряза дипломатическите и търговските връзки със съседката си през миналия месец. Около 38% от храната на Катар минава през Саудитска Арабия.

Транспортният министър на страната добави още, че Катар обмисля инвестиции в пристанища в чужбина, но не разкри подробности около въпроса.