Катар има 340 милиарда долара в резерв, които могат да помогнат на държавата да издържи изолацията от силните си съседи, обяви управителят на централната банка Шейх Абдула Бин Сауд ал-Тани.

Той заяви пред новинарския канал CNBC, че този резерв отразява сигурността на системата им, защото показва, че имат достатъчно пари, за да преживеят какъвто и да било финансов шок.

Ал-Тани обясни, че централната банка има 40 милиарда долара в резерв плюс злато, докато Катарският инвестиционен фонд притежава още 300 милиарда долара.

Акциите на Катар отслабнаха и стойността на катарския риал спадна, пише Reuters, след като Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите, транспортните и икономическите си връзки с Катар на 5-ти юни. Причината бе обвинение, че Доха подкрепят терористи, но от там отрекоха.

"Катар вече има добра и уникална управленска система. Имаме установени закони срещу всички видове тероризъм ", каза ал-Тани пред CNBC. "Работим с Международния валутен фонд (IMF) и други институции, за да се прегледат закони и практики на нашата финансова система."

Катарският риал падна до най-ниската си точка от 19 години

Катарската валута поевтиня до най-ниското си ниво от 19 години насам

Финансовият министър смята, че няма причина за тревога

Той добави, че в страната нямат затруднения и посрещат всеки, който иска да прегледа счетоводните книги на Катар. Ал-Тани сподели, че централната банка е забелязала отлив на пари от някои чуждестранни лица, но количеството не било от особено значение.

По-малко от 6 милиарда са напуснали Катар за последния месец, обяви той и допълни, че всъщност повече пари влизат в държавата. Стабилността на катарския риал, който е фиксиран към долара, също ще "продължи за в бъдеще. "

Дългосрочните договори в газовия и петролния сектор също не са преживели никакви смущения, разкри ал-Тани.

Рейтинговата агенция Moody`s Investors Service, промени оценката си за кредитния рейтинг на Катар от стабилен на негативен, аргументирайки се с увеличаващите се икономически и финансови рискове от продължаващия спор между страната и водения от Саудитска Арабия съюз.

Катар е готов да защити своята икономика и валута

Катар е готов да защити своята икономика и валута

Чуждестранните активи и инвестиции са 250% спрямо БВП

Въпреки пазарните препирни, икономистите казват, че Катар, най-големият износител на втечнен природен газ, е взел поредица от мерки, като планираното засилване на производството на газ и новите транспортни маршрути, за да овладее кризата.

Банковият сектор на Катар все още е значително зависим от чуждестранно финансиране. 36% от общите пасиви на търговските банки през май месец са били от чужденци.