QatarEnergy подписа 27-годишно споразумение за доставка на втечнен природен газ (LNG) с китайския Sinopec, съобщи Ройтерс. Това е най-дългосрочното подобно споразумение досега, като то идва на фона на нестабилни пазари, които принуждават купувачите да търсят дългосрочни сделки.

След инвазията на Русия в Украйна през февруари, конкуренцията за LNG стана интензивна, като Европа се нуждаеше от огромни количества, за да замени руския тръбопроводен газ, който преди съставляваше почти 40% от вноса на континента.

"Днес е важен крайъгълен камък за първото споразумение за продажба и покупка за проекта North Field East. Това са 4 милиона тона за 27 години", каза шефът на QatarEnergy Саад ал-Кааби в Доха, малко преди подписване на сделка.

"Това означава, че дългосрочните сделки са тук и са важни както за продавача, така и за купувача", отбеляза той.

Мозамбик прати първата доставка на LNG за Европа

Мозамбик прати първата доставка на LNG за Европа

Европа е изправена пред остър недостиг на енергия от началото на войната в Украйна, заради санкционирания руски газ

Северното находище е част от най-голямото газово находище в света, което Катар споделя с Иран, който нарича своя дял Южен Парс.

QatarEnergy по-рано тази година подписа пет сделки за North Field East (NFE), първият и по-голям от двуфазния план за разширяване на North Field, с които ще се увеличи капацитета на Катар до 126 милиона тона годишно до 2027 г., при 77 милиона тона сега.

Сделката ще бъде обявена за NFE

"Това издига отношенията ни до нови висоти, тъй като имаме договор, който ще продължи до 2050 г.", каза Кааби.

Кааби обясни, че преговорите с други купувачи в Китай и Европа, които искат да имат сигурност на доставките, продължават.

Цените за наемане на кораб за превоз на LNG почти достигат рекордните $400 000 на ден

Цените за наемане на кораб за превоз на LNG почти достигат рекордните $400 000 на ден

Европейският континент е гладен за енергия и търсенето на LNG се е увеличило с 65%

Катар вече е най-големият износител на втечнен природен газ в света и неговият проект за разширяване на North Field ще засили тази позиция и ще помогне да се гарантират дългосрочни доставки на газ за Европа, докато континентът търси алтернативи на руските потоци.

"Мисля, че неотдавнашната нестабилност накара купувачите да разберат колко е важно да имат дългосрочни доставки, които са фиксирани и които са на разумна цена в дългосрочен план", каза Кааби.