Цените на за товарни кораби, превозващи втечнен природен газ, достигнаха рекордно високо ниво във вторник, на фона на опитите на Европа да осигури доставка на енергия през зимата.

Цената за наемане на LNG кораб за превоз през Атлантическия океан е 397 500 долара на ден според данни от Spark Commodities. Плавателните съдове са оборудвани за съхранение и транспортиране на втечнен природен газ по море.

Цените на превозвачите скочиха след началото на войната в Украйна в края на февруари, като средната цена за наемане на кораб за един ден се повиши от 14 300 долара до малко под 400 000 долара през този период.

Европейският континент е гладен за енергия и търсенето на LNG се е увеличило с 65% през първото тримесечие, в сравнение със същия период на 2021 г., според данни на Международната агенция по енергетика.

Голяма част от тези доставки са по море. Доставките от САЩ представляват повече от 70% от вноса на газ на континента през годината до септември, според данни на Refinitiv, цитирани от Business Insider.

Москва спря доставките си на газ за Европа. "Газпром" спря всички доставки по ключовия тръбопровод "Северен поток 1" от август насам и многократно затваряше други тръбопроводи за ремонт.

Някои европейски страни обвиниха Русия в умишлено саботиране на работата на тръбопроводи, след като миналия месец бяха открити течове в "Северен поток 2".

"Газовият шантаж" на Владимир Путин се проваля, защото Европа може да сложи край на зависимостта си от Русия, според професора от Йейлският университет Джефри Зоненфелд.