В Китай хората могат да се пенсионират доста рано в сравнение с общоприетите стандарти. Пенсионната възраст в страната е основен проблем за постоянно застаряващото население.

Официалната пенсионна възраст за мъжете е 60 години. Жените на ръководни позиции имат право на пенсиониране на 55, докато работещите по-обикновени могат да се пенсионират и на 50. В много други страни напускането на работната сила средно на 65 годишна възраст. По-ранната възраст за пенсиониране в Китай е приета от 1951 г., когато продължителността на живота в страната е била под 50 години, но сега е около 80 години.

Локдауните в Китай доведоха до ръст на разходите и безработицата

Локдауните в Китай доведоха до ръст на разходите и безработицата

Нивото на безработицата в страната е най-голямото от началото на пандемията

Пенсионните системи в Китай са драстично недофинансирани за нарастващия брой хора, които ще се пенсионират през следващите години, а разходите за поддържане ще станат непосилни, ако хората могат да продължат да се пенсионират толкова рано. Миналата година четиринадесетият 5-годишен работен план на Китай разкри как страната възнамерява да се справи с проблема с пенсионирането на ранна възраст, включително чрез повишаване на възрастта за пенсиониране.

Когато беше разпространена, тази идея се оказа непопулярна сред младите, но на фона на това намаляващо население в трудоспособна възраст, смисълът Китай да се опита да задържи опитни работници в работната сила е голям, пише Quartz.

Пенсионните проблеми

Китай направи реформи по отношение на пенсиите и започна да насърчава частните пенсионни фондове. Кабинетът обяви, че на хората ще им бъде разрешено да внасят до около 1800 долара годишно над задължителните си вноски, въпреки че не е ясно кога ще започне това.

През 2020 г. основният държавен пенсионен фонд отчете първия си годишен дефицит, след като правителството позволи на компаниите да намалят вноските като форма на облекчение от пандемията.

Нови пенсии от новата 2022 година - какво се променя в пенсионната система?

Нови пенсии от новата 2022 година - какво се променя в пенсионната система?

Нова минимална и нова максимална пенсия, както и някои други добавки

Тези проблеми и застаряващото население на Китай алармират за спешни промени в пенсионната възраст. В Китай все още не се говори в детайли за промяната му, но е ясно, че тя ще бъде "постепенна" и доброволна.

През март китайската провинция Дзянсу, съседна на Шанхай, стартира пилотна програма, която да насърчи работниците да отлагат доброволно пенсионирането си, ако и компанията, и служителят са съгласни.

Това, което не е ясно, е дали Китай възнамерява да стандартизира възрастта за пенсиониране за мъжете и жените. Настоящата система съкращава професионалния живот на жените и намалява средствата, с които разполагат при пенсиониране, тъй като те са имали по-малко години стаж.

Но по-добрата пенсионна система не е единственото нещо, от което Китай ще се нуждае, ако иска да повиши възрастта си за пенсиониране. Пенсионираните работници изпълняват ключова функция - безплатна грижа за децата. Забавянето на пенсионирането може да навреди на друга от целите на Китай: да накара по-младите жени да имат повече деца.

"Има сериозна съпротива срещу промяната на възрастта за пенсиониране", казва Йе Лиу, която е социолог и старши преподавател по международно развитие в King"s College London. "Хората искат да се пенсионират по-рано. Една от основните причини е да се грижат за внуците си: жените от с едно дете наистина разчитат на подкрепата на родителите за грижата за децата."