Китай представи официалните данни за растежа на икономиката си за второто тримесечие на годината и те показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с най-бавния си темп от 27 години насам, съобщава CNBC.

Между април и юни икономиката е отчела растеж от 6,2%, показват изчисленията на статистическото бюро на страната. Това е под очакванията на анализаторите за такъв от 6,4 на сто. За първото тримесечие резултатът беше от 6,3 на сто.

От Reuters посочват, че това бележи най-слабото тримесечие на БВП от първото такова на 1992 година.

От статистическата служба на Китай посочват, че икономиката е била изправна пред сложна ситуация, включваща нарастваща несигурност. По думите на експерти продължаващият месеци търговски конфликт между Пекин и Вашингтон е дал отражение върху представянето на икономиката.

Икономическият растеж в Китай може да падне до 30-годишно дъно през 2019-а

Икономическият растеж в Китай може да падне до 30-годишно дъно през 2019-а

Това прогнозират експерти

"Несигурността, причинена от търговската война беше важен фактор и ще остане такъв, въпреки последната договорка за ограничаване на митата", казва Том Раферти, който е икономист в Economist Intelligence Unit.

"Бизнесът остава скептичен за това, че двете икономики ще постигнат споразумение и очакват търговското напрежение да нарасне отново", посочва експертът.

Според друг експерт сега задачата на Централната банка на Китай е да предприеме действия, за да гарантира, че БВП не се забавя "прекалено бързо".

"Очаквам БВП на Китай да запише ръст между 6,2 и 6,3% за цялата 2019 година", посочва Колин Грахам.

Спад в износа на Китай буди опасения за глобално икономическо забавяне

Спад в износа на Китай буди опасения за глобално икономическо забавяне

27-годишно дъно на вноса на Китай за второто тримесечие на 2019 г.